RESULTATEN GIMV

De Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen ( Gimv), heeft haar voorlopige resultaten voor 1997 klaar. Vorig jaar werd afgesloten met een nettoresultaat van 2,945 miljard frank (na belastingen). Dat is een – verwacht – pak minder dan 1996, dat afsloot met 5,756 miljard. De verkoop van de PGS-participatie leverde toen evenwel 4 miljard op. Uit de gewone bedrijfsvoering (dividenden, intresten…) werd 1,6 miljard gepuurd (vóór belasting) en 1,7 miljard uit meerwaarden op de verkoop van participaties. De voornaamste operaties: Innogenetics, Lernout & Hauspie, Option International, Standaard Boekhandel en de Amerikaanse bedrijven Geron en Charles Rivers Fund. Er werd slechts voor 142 miljoen frank waardeverminderingen geboekt.

In 1997 werd ook 4,4 miljard frank bruto geïnvesteerd in 96 dossiers. “Wellicht is dit bedrag een historisch record voor de Gimv,” zegt gedelegeerd bestuurder Gerard Van Acker. De belangrijkste bedrijven zijn: Pauwels International, Flanders Language Valley Fund, IT Partners, Ellimetal en Kinepolis.

Ten slotte heeft de Gimv ook zijn portefeuille gewaardeerd. Op 31 december 1997 bedroeg de intrinsieke waarde 59,8 miljard frank, of 2580 frank per aandeel. Bij de introductie op de beurs in mei 1997 werd de Gimv gewaardeerd op 52,5 miljard (2265 per aandeel) en per 31 december 1996 op 47,9 miljard (2065 per aandeel). De intrinsieke waarde is dus op een jaar tijd met ongeveer 25% gestegen. Bank De Groof komt in een analyserapport van 6 februari zelfs tot een intrinsieke waarde van 2800 frank per aandeel. De beurskoers van de Gimv schommelt echter maar rond de 2245 à 2250 frank. Wat betekent dat de Gimv een zeer hoge discount heeft, meer die van een holding dan die van een investeringsmaatschappij.

Maar heeft de Gimv met Barco, dat 50% van de portefeuille voorstelt, ook niet veel weg van een holding? Gerard Van Acker: “Barco is een vaste waarde. De andere 50% zit hoofdzakelijk in niet-beursgenoteerde bedrijven waarbij men kan profiteren van de meerwaarden.” Barco was in het resultaat van 1997 via dividend goed voor 257 miljoen inkomsten, nog geen 10% van het totaal.

Andere kritiek op de Gimv: de maatschappij zit op te veel cash en doet er te weinig mee. Momenteel heeft de Gimv 8,6 miljard frank nettocash. Gerard Van Acker verwijst naar de recordinvestering van 4,4 miljard vorig jaar. “Bovendien hebben we onze structuur aangepast,” zegt hij. “We hebben een afdeling strategic development opgericht die onder leiding van Dirk Boogmans (voorheen directeur venture capital) moet uitkijken naar grote strategische dossiers à la Telenet en Mobistar. “We geven ons twee tot drie jaar tijd. Energie is zeker een van de sectoren waar iets staat te gebeuren.”

De Gimv bestaat nu uit drie pijlers: strategic development, corporate investment onder leiding van Guy Mampaey (participaties en buy-ins en buy-outs), en venture capital waarvoor men op zoek is naar een nieuwe directeur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content