Residerenin de achtertuin van Donald Trump

Vindt u Het Zoute te duur, de Côte d’Azur te druk en Marbella te riskant? Dan hebben we goed nieuws. De markt van het luxevastgoed heeft er een nieuwe topbestemming bij: Cap Cana in de Dominicaanse Republiek.

Driehonderd miljoen dollar in enkele uren tijd. Een record van Donald Trump. De Amerikaanse projectontwikkelaar en mediafiguur kocht een lapje grond in het grootschalige toeristische project Cap Cana op de Dominicaanse Republiek. Hij haalde een vliegtuig vol rijke Amerikanen naar de site en verkocht in vier uur 66 loten (tussen 6000 en 20.000 vierkante meter) tegen prijzen van 3 tot 12 miljoen dollar.

De gelukkige kopers genieten vanaf de honderd meter hoge rotslocatie van een prachtig uitzicht op de Caraïbische Zee. Ze kijken (letterlijk) neer op de rest van het luxueuze Cap Canaproject, een residentiële ontwikkeling op een terrein van 120 miljoen vierkante meter, met verschillende golfterreinen, een jachthaven, luxehotels en villa’s en een kilometerslang zandstrand. “Dit project is alleen al door zijn omvang uniek”, zegt Eddy Clarysse. “Het strekt zich uit over negen kilometer kustlijn en gaat ettelijke kilometers landinwaarts. Je kunt het vergelijken met Knokke.”

De West-Vlaming Eddy Clarysse investeerde zelf in het megaproject en treedt ook op als makelaar van het project voor de Spaanse en West-Europese markt. Toeristisch vastgoed is zijn ding. Hij stond aan de wieg van POC (Projectontwikkeling Clarysse), een projectontwikkelaar gespecialiseerd in luxevastgoed aan de Belgische kust, en waagde midden jaren negentig zijn kans op de Spaanse vastgoedmarkt, onder meer in Marbella, onder de naam Imclar. “Maar de Spaanse markt heeft zijn beste tijd gehad”, zegt hij. “We zijn daarom gaan uitkijken naar het potentieel in andere toeristische vastgoedmarkten. Niet in Oost-Europa zoals veel collega’s, wel in Zuid-Amerika. Als Spaans bedrijf is dat niet zo’n grote stap. De taal is hetzelfde. Ook de wetgeving is vaak erg gelijklopend. Er zijn daar ook veel Spaanse bedrijven actief. Eigenlijk voelt het aan alsof je in een overzeese Spaanse provincie werkt. Toegegeven, de afstand is een hindernis, maar je hebt vanuit Madrid een heel goede verbinding naar de Dominicaanse Republiek.”

Goedkoper dan Het Zoute

Niet alleen afstand, ook perceptie kan een hindernis zijn. De gruwelverhalen over spookprojecten op exotische locaties zijn genoegzaam bekend. Clarysse weet dat, maar: “Cap Cana is geen braakliggend terrein in the middle of nowhere. Ze zijn hier begonnen met de aanleg van infrastructuur om dan pas de verkoop op te starten. De jachthaven met ongeveer duizend aanlegplaatsen is klaar. De Punta Espada Golf Club, aangelegd door Jack Nicklaus, is klaar. Het eerste luxehotel opent deze maand zijn deuren. Dat is nog zoiets: de partners in dit project hebben allemaal naam en faam: Niklaus, Donald Trump, maar ook bijvoorbeeld de Groep Abrisa, Troon Golf, Stewart Title en NH-Sotogrande.”

Clarysse heeft drie deelprojecten in zijn makelaarsportefeuille die volgens hem geschikt zijn voor een Belgisch publiek. Residences Green Village is het instapproject met prijzen voor gemeubileerde bungalows (met privézwembad en gemeenschappelijk zwembad) van 300.000 tot 970.000 dollar. De villa’s op een terrein van 2000 tot 3000 vierkante meter in Las Iguanas halen prijzen tussen 3 en 6 miljoen dollar. En in de jachthaven beginnen de prijzen voor de koppelwoningen vanaf 3 miljoen dollar. “Maar daar zijn er nog maar enkele te koop”, weet Clarysse.

Forse prijzen en voor een select publiek. “We mikken in de eerste plaats op investeerders”, antwoordt Clarysse. “Maar het is natuurlijk ook schitterend als tweede verblijf. Dan niet voor een weekendje, maar wel om hier te overwinteren. Want het klimaat is onvergelijkbaar. Forse prijzen? Qua niveau kan je dit vergelijken met Het Zoute, qua prijs nog lang niet.”

y Door Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content