Reorganisatie Europese golfsport

De Satellite Tour wordt nu officieel de derde Europese afdeling voor profspelers.

De profspelers van het Oude Continent mogen tevreden zijn: Europa blijft de golfcompetities goed structureren. Na de oprichting van de Europese Tour en de Challenge Tour (respectievelijk de eerste en tweede afdeling, waarbij de tweede een promotiemogelijkheid naar de eerste biedt), is er nu ook een derde afdeling: de Satellite Tour. Die Tour groepeert alle circuits onder het niveau van de Challenge Tour: Alps Tour, EPD Tour, Nordic League en PGA Europro Tour. Die vier circuits blijven bestaan en zullen zich inspannen om de professionele golfsport in hun regio te ontwikkelen.

Natuurlijk heeft de nieuwe structuur meerwaarde. Zo zullen de eerste vijf van elk regionaal klassement op het einde van het jaar kunnen overstappen naar de Challenge Tour, terwijl vijf spelers rechtstreeks toegang krijgen tot de tweede ronde van de Qualifying School. Het gaat om de eerste vijf in het klassement van 21 augustus.

Spelers als de Engelsen Richard Finch en Graeme Storm, of de Zweed Peter Gustavsson, bewijzen dat er in de derde afdeling van Europa wel degelijk heel wat talent zit. Via dat niveau kwalificeerden ze zich voor de Europese Tour van 2005. Finch en Storm kwamen uit de PGA Europro Tour en Gustavsson uit de Nordic League, waarna ze in de Challenge Tour speelden en dan de stap naar het hoogste niveau zetten. Eind 2005 waren ze respectievelijk 60ste, 31ste en 46ste in de Europese orde van verdienste.

De reorganisatie van de Europese golfsport resulteert in een duidelijk promotiesysteem tussen de drie niveaus, waardoor profspelers sneller progressie kunnen maken. En dat is niet onbelangrijk voor de Belgische spelers: verscheidene landgenoten spelen in de Challenge Tour en in een circuit van de Satellite Tour, en ze proberen allemaal Nicolas Colsaerts in de Europese Tour te vervoegen. Alleen weet niemand precies hoe ze presteren. De reorganisatie zal ook leiden tot een transparantere communicatie, en daar kunnen spelers die het moeilijk hebben om financieel overeind te blijven alleen maar beter van worden. In de Challenge Tour zijn Nicolas Vanhootegem, Didier de Vooght en Jérôme Theunis actief, terwijl onder andere Laurent Richard, Manoël Willems en Yuri Tadiotto in de Satellite Tour spelen. Daarbij komt dat België dit jaar een toernooi in de Challenge Tour organiseert: in mei op de Limburg GC. Misschien is dat een aanleiding tot andere initiatieven, misschien voor een manche van de Satellite Tour. Het zou de ambitieuzere Belgische spelers een kans geven om in betere omstandigheden op een professioneel niveau hun sport te beoefenen zonder dat ze daar de hele wereld moeten voor rondreizen als een avonturier.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content