“Reorganisatie Domo is geen voorbereiding op verkoop”

De structuur- en managementherschikking bij textielgroep Domo is geen defenestratie van CEO Filiep Libeert. “Het is eigen aan een familiebedrijf dat de familie op een bepaald ogenblik het roer in handen neemt,” stelt Libeert. “Je weet dat dit erbij hoort.” Al moet ook hij toegeven dat het verrassend snel is gegaan. Amper zeventien maanden geleden trok eigenaar Jan De Clerck Libeert aan. Zijn taak: Domo strategisch heroriënteren om de groep zijn plaats te geven in de snel veranderende textielwereld. Destijds gaf Libeert aan dat hij allicht “een paar jaar nodig zou hebben om alles op poten te zetten.” Die tijd werd hem niet gegund.

De verkoop van Balta (aan het Britse private-equityfonds Doughty Hanson) bleek een wake-up call voor de sector. Intussen veranderde ook Associated Weavers International van eigenaar, terwijl de andere telgen van de familie De Clerck met een herenigingsoperatie volop gestalte geven aan Beaulieu International Group (BIG). Domo kiest voor de andere richting en wordt opgesplitst in drie bedrijven, die elk op eigen kracht moeten overleven: Domo Floorcoverings (vloerbedekking), Domo Chemicals & Polymers (chemie) en Domo Real Estate (vastgoed).

De drie bedrijven krijgen elk een eigen directie en raad van bestuur. Gregory De Clerck (27), de tweede zoon van Jan De Clerck en Martine Van Den Weghe, wordt CEO van Domo Floorcoverings, het moeilijkste onderdeel, dat kampt met rentabiliteitsproblemen. Alex Segers, algemeen directeur van Domo voor de komst van Libeert, wordt CEO van Domo Chemicals & Polymers, de winstmotor van de groep. Voor tal van andere management- en bestuursfuncties moeten de namen nog ingevuld worden. Filiep Libeert wordt voorzitter van de raad van bestuur van Domo Floorcoverings, en volgt daar uittredend voorzitter Paul De Keersmaeker op. “Een bewijs dat men mijn werk waardeert,” vindt Libeert.

Met Gregory De Clerck treedt de derde generatie voor het voetlicht. Al is dat geen primeur: de zoon van Luc De Clerck is binnen BIG ook al aan de slag, zij het op een lager managementniveau. “Gregory De Clerck is niet enkel de zoon van zijn vader, hij is vooral een competente manager. Hij gaf aan dat hij zin had om in het bedrijf te stappen en onderging een assessment dat goed was,” aldus Libeert. Enkele maanden geleden blies Domo de verkoop van de chemiepoot af, wegens tegenvallende biedingen. De opsplitsing in drie onderdelen mag echter niet gezien worden als de voorbereiding op een eventuele verkoop, klinkt het.

L.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content