Renson laat het binnen waaien

Renson Ventilation & Sunprotection is Trends Gazelle Ambassadeur Middelgrote Ondernemingen in West-Vlaanderen. Het bedrijf is een specialist in ventilatie. De bedrijfsgebouwen langs de snelweg E17 in Waregem werden bekroond met de Nederlandse Milieuprijs in de categorie Architectuur van de Aluminium Awards en met de Energie Award van de Belgische Architectuur Awards. “Het gebouw staat voor het healthy building concept van ons bedrijf”, zegt Paul Renson. “Dat bestaat uit drie pijlers. Met de natuurlijke basisventilatie hebben we de hele dag gezonde lucht in het gebouw. Met een intensieve nachtelijke ventilatie houden we het gebouw overdag in de zomer aangenaam koel. Ten derde vermijdt de buitenzonwering onnodige opwarming. Een gezond alternatief voor airconditioning.” Marketingmanager Bruno Haemers voegt daar nog aan toe dat alle zichtbare materialen en elementen van het gebouw, met uitzondering van de ramen, door Renson zelf gemaakt zijn.

Renson investeerde ook in windenergie. Drie windmolens sieren sinds 2004 het dak van het gebouw. “Het idee van de windmolens zagen we voor het eerst in 2000 op de Wereldexpo in Hannover, waar de Nederlandse stand ingericht was met windmolens. Terug in België wilden wij ook zoiets bouwen, maar een grote windmolen op de begane grond mocht niet. We werkten dus aan een oplossing om de windmolens op het dak te installeren. We vroegen daarvoor subsidies aan de Vlaamse Gemeenschap, maar kregen die niet. Er werd wel een ruimere investeringsaftrek voorzien, 13,5 % in plaats van 3 %.” Ook met deze ingreep daalt de energiefactuur. “Jaarlijks besparen we nu de helft aan elektriciteit en een kwart aan gas. Het hele complex staat in functie van energiebesparing”, zegt Renson.

Het hele gebouw is een visitekaartje voor de fima, want het commercialiseerde alle toepassingen. “Onder de merknaam Systeem C+ bijvoorbeeld, bieden we een energiezuinige totaaloplossing voor particulieren. Het ventilatiesysteem voert verse lucht aan via zelfregelende roosters en controleert de afvoer van vervuilde lucht via een centrale ventilator en afvoermonden. Het systeem werd in februari van dit jaar officieel erkend als energiebesparende investering door het Vlaams Energie Agentschap (VEA). We ontwikkelden ook ‘screenvent’. Dat is de combinatie van een ventilatierooster voor de toevoer van verse lucht en een zonweringscherm dat warmteoverlast beperkt.”

In de nabije toekomst investeert Renson ook in waterbesparing met de bouw van regenwaterciternes. Dat water wordt dan gebruikt voor industriële processen.

ventilatie, zonwering en windmolens

Kostprijs drie windmolens van 25.000 euro

Terugverdientijd

8 jaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content