‘Rendabel in twee tot drie jaar’

WIE

Kris De Ryck (52)

IS

CEO app-ontwikkelaar Mobile ID

WAS

De Ryck, een burgerlijk ingenieur en econoom, werkte twaalf jaar voor KBC, onder meer als facilitymanager. Daarna was hij CEO van Bancontact en leidde hij Belgian Mobile ID, het consortium waarin de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING de krachten hebben gebundeld met de telecomoperatoren Orange, Proximus en Telenet om voor een veilige digitale identificatie te zorgen.

WIL

Mobile ID ontwikkelde itsme, een app die smartphones koppelt aan de elektronische identiteitskaart van de gebruikers. Dat vervangt de kaartlezers, tokens en wachtwoorden die nodig zijn om veilig online te kunnen bankieren of winkelen. De app werkt met een itsme-pincode die is gekoppeld aan één simkaart en één smartphone. Ondertussen is ook itsme Sign ontwikkeld, waarmee de gebruiker een gekwalificeerde digitale handtekening kan zetten.

Aanvankelijk kreeg de app een quotering van 2 op 5 op Google Play Store. Ondertussen is dat gestegen naar 4,6 op 5. Itsme wordt gebruikt door 1,5 miljoen Belgen. “Dat is een vijfde van de actieve bevolking”, zegt De Ryck. “We zijn goed voor 4,6 miljoen transacties per maand.”

“Binnen twee à drie jaar willen we break-even draaien. De jongste cijfers wijzen op een verlies van 13 miljoen euro op een omzet van 1,9 miljoen euro De opstartkosten zijn hoog, er moeten veel audits worden uitgevoerd, de activiteiten zijn sterk gereguleerd. Om rendabel te zijn hebben we een zekere omvang nodig. Ik ben optimistisch. Niet alleen geeks gebruiken het systeem.”

De gegevens zijn gecodeerd om de privacy van de gebruikers te garanderen. “We kunnen niets met de data doen. Dat is het verschil met Google en Facebook.”

VRIJE TIJD

Lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content