RENAISSANCE

IN REDU.

Welgeteld 3140 frank voor zeven zeldzame of beeldige boeken. Article 31 zei geprezen. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens telt 30 artikelen. Alixe Van de Sande van Article 31: “Geen enkel van die artikelen verwijst naar ieders recht en plicht om zich te vormen met de middelen conform aan de geest van de Universele Verklaring. Dat zou artikel 31 kunnen zijn.” Er zijn er die komen, er zijn die gaan. Article 31 opende recentelijk in twee kamers van een hoge meesterwoning. Langs de boekenruggen dringen de Ardense bossen binnen. Het buurterras, Le Friand, zit vanaf 11 uur vol.

Een goed nest voor antiquarische boeken is een arm dorp met veel lege koeienstallen. Zo was Redu. In het begin van de jaren ’80 onderhield enkel de kloeke kerk de herinnering aan de welvaart. Twintig boekhandels ruggensteunen het culturele flaneren dat het gat, aan de Boven-Lesse bij de autoweg E411, wekte uit de sluimer. De jonge dorpelingen vluchten niet meer, de bevolking steeg van 360 naar 416 inwoners, de lagere school is opnieuw geopend, de verkoop- en de verhuurprijzen zijn de jongste jaren verdrievoudigd. De ambachtslui investeren: Atelier Colpin fabriceert geschept papier, Le Savonnerie Ardennais mengt en verkoopt geuren van kruiden en planten, de Framboiserie maakt marmelades. Leo Geubbels van De Griffel: “Het dorp zit eivol. Een belangrijke troef van Redu is de goedlopende horeca die de boekenactiviteit voedt en vice versa. Je eet hier lekker en voor of na koop je op zijn minst een stripverhaal voor de kinderen.”

De Boekenwurm, De Griffel, Menu Plaisir, Librairie Scriptoria, Article 31 zijn de betere boekhandels met de specialiteiten: Belgicana, scheepvaart, gastronomie, jacht en visvangst, Nederlandse letterkunde, wetenschappelijke boeken, politiek en samenleving. De top-5 van de boekhandelaars haalt een jaaromzet van 3 miljoen frank. De winkels zijn gemiddeld honderd dagen open. Zegt Leo Geubbels: “Ik had een boekenzaak in Hasselt en later ook één in Redu. Hasselt sloot ik, je moet bewust kiezen voor het vak van boekenantiquair en deze plek. Het bevalt me opperbest.” Leo Geubbels woont boven zijn boeken die een onderkomen vonden in een stal. Hij ontvangt de bezoekers en serveert de koffie aan zijn toogje, want heeft geen winkelbediende. De Griffel specialiseert zich in Nederlandse letterkunde en Louis-Paul Boon. Smachtende prenten van de erotomaan sieren drie wandjes. Twee van diens manuscripten werden tijdens de winterveiling verkocht aan de gemeente Aalst. Leo Geubbels: “De winter is een dure periode met hoge stookkosten, de koude kan kraken.”

Redu trekt jaarlijks 200.000 bezoekers met juli en augustus als hoogtepunten. In de zomer zijn de bezoekers voor 70% Vlamingen, toeristen zonder bibliofiele eisen van de campings en de zomerhuizen.

Redu wordt geleid door de handelaars. “Dat heeft voor- en nadelen, in ‘t dorp zijn er mensen die hun boeken liever houden dan ze te verkopen,” lacht Miep Van Duin van De Boekenwurm. De vzw Redu, Le Village du Livre werd gesticht door Noel Anselot, een Brusselaar met een buitenverblijf onder de kerktoren. Leo Geubbels was vier jaar voorzitter en de drijvende kracht. De leden betalen 5000 frank per jaar – daarmee worden een actuele brochure, bladwijzers en plastic draagtasjes betaald. Leo Geubbels: “Wij ontvangen jaarlijks 100.000 frank van de gemeente Libin en reeds driemaal 100.000 frank van de provincie voor Les Journées du Régionalisme, een tentoonstelling van regionale boeken. De gemeente Libin telt zes deelgemeenten en Redu is de kleinste van de zes. Libin wil geen enkele deelgemeente voortrekken. De Waalse regio doet helemaal niets. We hadden bewegwijzering volgens de officiële normen, maar die werd weggehaald.”

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content