REMI VERMEIREN (ex-kbc) – MINISTER VAN ECONOMIE EN EUROPESE ZAKEN

Volgende week: Patrick De Maeseneire, Trends-minister van Buitenlandse Zaken en Exportbeleid.

Hebt u commentaar op deze rubriek? Mail dan naar trends@trends.be

eXtra informatie op www.trends.be

De functies van de leden van het zakenkabinet.

DINSDAG, 15 JUNI

De commissie voor Financiën en Begroting keurt in de Kamer het wetsvoorstel over de Tobin-Spahn-taks goed. Het voorstel houdt in dat op alle wisseltransacties van meer dan 10.000 euro 0,01 % belasting wordt betaald. De opbrengst gaat naar ontwikkelingshulp. Op donderdag 1 juli behandelt het parlement nog het voorstel tijdens een plenaire vergadering.

Remi Vermeiren. “Ook al is het lovenswaardig dat politici op zoek gaan naar financiële middelen voor ontwikkelingslanden die in economische moeilijkheden verkeren, toch is de goedkeuring van de Tobin-taks betwistbaar. Het systeem praktisch uitwerken zal zeer moeilijk zijn. Je moet ook de overweging maken of België van de taks een speerpunt moet maken als andere landen niet volgen. Als klein land moet je niet nalaten een voortrekkersrol te spelen, maar dit lijkt me toch vergezocht. De politici mogen niet vergeten dat speculatie nodig is in de financiële markten. Bedrijfsleiders die zich willen indekken tegen allerhande marktbewegingen die hun onderneming schade kunnen toebrengen, hebben speculanten nodig die als tegenpartij optreden.”

MAANDAG, 21 JUNI

Het VBO verwacht dat de Belgische economie met 2,5 % zal groeien. De Nationale Bank, de Schatkist en acht banken komen later op de week uit met groeipercentages van 2,3 % voor 2004 en 2,4 % voor 2005.

Vermeiren. “Ik vind die cijfers geloofwaardig. Een groei van 2,5 % is virtueel verzekerd. Zoals bekend loopt België altijd wat vooruit op andere landen omdat we heel actief zijn in de sector van de intermediaire goederen. De vraag rijst echter of die groei voldoende zal zijn om veranderingen op het vlak van de werkgelegenheid teweeg te brengen. Het is niet zeker dat bij eenzelfde groei volgend jaar de spanningen op de arbeidsmarkt zullen verminderen.”

WOENSDAG, 23 JUNI

De Europese Commissie zal onder druk van de lidstaten het Stabiliteitspact minder strak toepassen. De nieuwe commissaris voor Economie en Financiën, Joaquin Almunia, kondigt daarvoor nieuwe regels aan.

Vermeiren. “Een herziening van de Maastricht-normen was onvermijdelijk. De normen zijn streng en de realiteit wijst uit dat ze niet worden gevolgd, aangezien enkele grote landen al enige tijd de regels aan hun laars lappen. We hebben ook gezien dat vele Europese landen er niet in zijn geslaagd om tijdens de betere economische tijden hun schuldgraad terug te dringen. Het is dus goed dat Europa de normen versoepelt.”

DONDERDAG, 24 JUNI

Hypotheekleningen worden opnieuw duurder. Fortis en KBC verhoogden de rente op hypotheekleningen met 0,25 % tot 0,40 %, afhankelijk van de gekozen formule en de looptijd.

Vermeiren. “De renteverhogingen zijn een logisch gevolg van de opwaartse evolutie van de langetermijnrente op de kapitaalmarkt. In de VS is de langetermijnrente al met een procent gestegen. Het lijdt geen twijfel dat de Amerikaanse centrale bank woensdag (nvdr – woensdag 30 juni) ook haar kortetermijnrente zal optrekken. De vraag is alleen of dit met 25 of 50 basispunten zal gebeuren. Greenspan wil een geleidelijke verhoging doorvoeren, maar zelf meen ik dat er voldoende redenen zijn om een verhoging van 50 basispunten door te voeren.”

ZATERDAG, 26 JUNI

Volgens formateur Yves Leterme (CD&V) moet de Vlaamse regering dit jaar minimaal 100 tot 150 miljoen euro besparen om de begrotingsdoelstelling te halen.

Vermeiren. “Er wordt wel eens gezegd dat de regering haar budget moet hanteren als een goede huisvader. Ik kan mij niet voorstellen dat er in een normaal huisgezin zoveel onwetendheid bestaat over de beschikbare financiële middelen. Vlaanderen zal duidelijke afspraken moeten maken over hoeveel het in de toekomst wil bijdragen aan de verdere federale schuldafbouw. Misschien moet die bijdrage wel worden bijgeschaafd. Maar tegelijk ziet het ernaar uit dat het mooie weer voor de federale begroting voorbij is. De regering zal niet langer kunnen rekenen op de meevallers uit het verleden.”

MAANDAG, 28 JUNI

In Duitsland bereikten directie en vakbonden bij het elektronicabedrijf Siemens een akkoord over de verlenging van de arbeidsduur. Ook in België gaat het VBO het debat over de 40-urige werkweek aan.

Vermeiren. “Ik denk niet dat een algemene herinvoering van de 40-urige werkweek er zal komen. Maar het is misschien wel een ‘zachter’ middel om de competitiviteit van ons land te verbeteren. Alle maatregelen voor arbeidsduurverkorting hebben grotendeels hun doel – het terugdringen van de werkloosheid – gemist. Integendeel, ze hebben ervoor gezorgd dat onze competitiviteit en concurrentiekracht zijn afgezwakt.

“Het zou een goede zaak zijn mocht in bepaalde gevallen een verhoging van de arbeidsduur ook in België mogelijk worden. Het kan een middel zijn om delokalisatie tegen te houden. België moet concurrerend blijven, niet alleen met de nieuwe Europese landen, maar ook met de eigen buurlanden. De vakbonden zouden zich voldoende flexibel moeten opstellen. In ruil voor werkduurverlenging kunnen zij eventueel garanties eisen over het behoud van werkgelegenheid.”

– De goedkeuring van de Tobin-taks door de commissie voor Financiën en Begroting is vergezocht.

+ Een versoepeling van de Maastricht-normen is daarentegen wél een goede zaak.

+ In bepaalde gevallen zouden ook Belgische werkgevers de arbeidsduur moeten kunnen opkrikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content