REM REM

De folder en zeker de verpakking ervan zijn op zijn minst luguber te noemen. Het Deense horlogemerk Rem Rem stopte zijn nieuwe brochure in een zakje met een ritssluiting, een verpakking die verdacht veel lijkt op de zakken waarin ook lijken worden gestopt. Op het plastic staat: ” Why kill time, when you can kill yourself?“. In de folder zelf vindt men foto’s van een acteur die enkele keren een dode (zelfmoord?) speelt: met opengesneden polsen, met een plastic zak over het hoofd in een bezemkast, in een zee van vuur, opgehangen aan een boom.

Marc Van Meensel van Rem Rem-importeur Rokastrap zegt dat de fabrikant zich met zijn horloges richt op 20- tot 40-jarigen. Op 15 en 16 mei werden er 10.000 exemplaren van de folder verspreid via juweliers en een aantal trendy cafés in de grootsteden en provinciesteden. “In vergelijking met de bevolkingsgrootte in België is dat peanuts,” aldus Van Meensel. “Dus moet je ook vrij origineel zijn. Deze campagne choqueert, maar dat is de enige manier om op te vallen – tenzij je miljoenen spendeert.”

De reacties van de doelgroep zijn zeer positief, weet hij. “We moesten afwachten, want dezelfde campagne liep vorig najaar ook in Denemarken. Daar kwam pas heel laat een reactie op gang. Hier kwam de reactie er snel, ook inzake verkoop. Ik had niet verwacht dat dat binnen de tien dagen al zou gebeuren.” Ook in Denemarken zijn de media op de campagne gesprongen. Volgens Van Meensel is in de Scandinavische landen zelfdoding een groter probleem landen dan hier. “Natuurlijk, het blijft luguber, of eerder choquerend. In ons land is die folder goed onthaald en we hebben de kans gekregen om een en ander in het TV1-programma De Zevende Dag uit te leggen.”

Bij het verkoopkanaal (de zelfstandige juweliers) lopen de reacties uiteen. Van Meensel wijt dit aan de generatiekloof. “De 55- en 60-plussers hebben er heel zwaar op gereageerd. Sommigen vonden dat de campagne helemaal niet kon en hebben gezegd: ‘nee, dat willen we niet verkopen’. Ik heb respect voor die mening. Je kan niemand iets opleggen, de klant is koning en baas in eigen winkel. Aan de andere kant heb je de dertigers, die de foto’s cool vonden.”

Na Denemarken is België het eerste land waar de folder wordt verspreid. Ons land vormt een testmarkt voor Rem Rem. Het horlogegamma is trouwens beperkt: twee series van acht, met prijzen tussen 4000 en 16.000 frank. Rem Rem is al vier jaar in ons land met horlogebandjes en die zijn, zo zegt Van Meensel, al goed bekend. Sinds september 1996 zijn ook de horloges op de markt. Bedoeling is nu dat de doelgroep daarvan op de hoogte wordt gebracht. Via de folderactie (en een persbericht) kan Rem Rem alvast rekenen op heel wat extra publiciteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content