REIZEN. STYLE

VANUIT OOSTENDE

Sunsnacks, Pegase en Neckermann vliegen volgende zomer vanuit Oostende met de chartermaatschappij Sobelair naar twee vakantiebestemmingen : naar Mallorca (Palma), elke zaterdag vanaf 29 juni tot en met 12 oktober en naar Costa Blanca (Alicante), elke zondag vanaf 30 juni tot en met 13 oktober. Uiteraard worden deze twee vakantieoorden ook nog vanuit Zaventem aangevlogen door voornoemde touroperators.

Met de luchthaven van Oostende richten Sunsnacks, Pegase en Neckermann zich vooral tot de inwoners van Oost- en West-Vlaanderen en het westen van de provincie Henegouwen. Maar ook voor toeristen uit de Noordfranse regio en het gebied Sluis, Terneuzen en Hulst (NL) is Oostende vlot te bereiken.

Dat het verkeer van en naar de kust tijdens de zomermaanden sowieso al zeer druk is, zou geen probleem mogen vormen. Wim Desmet, gedelegeerd bestuurder van voornoemde touroperators : “De uurregeling van de vluchten werd zodanig gekozen dat files vermeden worden. Er wordt bijvoorbeeld opgestegen in de late namiddag. “

Als “incentive” bieden Sunsnacks, Pegase en Neckermann de bewaakte parking volledig gratis aan aan hun klanten. Op de koop toe krijgt elke persoon die een reis boekt naar Alicante of Palma bij vertrek vanuit Oostende een direkte korting van 1000 frank op het geboekte reisbedrag.

SNOWBOARDERS’ GUIDE

Of je nu tot de “hard core” behoort of een honderd percent aanvanger-snowboarder bent, nuttige informatie over de beste snowboard-plekken is altijd welkom. Daarom heeft de Nationale Dienst voor Toerisme van Zwitserland, sinds kort officieel Zwitserland Toerisme genoemd, voor het eerst een Swiss Snowboarders’ Guide uitgebracht.

Deze Engelstalige snowboarders-gids prezenteert een twintigtal top-bestemmingen met informatie over het pistenaanbod, snowboard-voorzieningen, wedstrijden, speciale arrangementen in het seizoen 95/96, voordelige en trendy logies- en eetadressen, prijzen voor skipassen en snowboard-lessen.

De Swiss Snowboarders’ Guide kan worden aangevraagd bij Zwitserland Toerisme, tel. 02/345.54.45 of fax 02/345.35.52. De informatie staat ook op Internet : http : //www. SwitzerlandTourism. ch/

FAVORIET SYDNEY

Volgens schattingen van de Australian Tourist Commission hebben dit jaar zo’n 8000 Belgen het Vijfde Kontinent bezocht. Australië is niet alleen bij ons volkje in trek. De 900.000 lezers van het toonaangevende Amerikaanse reismagazine Condé Nast Traveller verkozen Sydney tot meest favoriete wereldstad. Sydney versloeg daarmee konkurrenten als San Francisco, Londen, New York en Parijs.

Wat sprak de bezoekers aan ? Zowat alles. De gerestaureerde gebouwen in de stadswijk The Rocks, de Harbour Bridge en het symbool van Sydney, het indrukwekkende Sydney Opera House. Maar, even belangrijk bleek de ligging van de stad aan de baai en de vriendelijkheid van de inwoners.

Een informatieve reisgids voor Australië kan gratis worden aangevraagd bij de Aussie Helpline tel. 0800-10488.

Op een rijtje

Heeft u zich al eens afgevraagd waarom het inchecken voor een vlucht naar Milaan synoniem is met drummen en stoten, terwijl er voor een vlucht naar New York met een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij netjes wordt aangeschoven ?

Er wordt wel eens grappend gezegd dat wanneer twee Engelsen stranden op een onbewoond eiland, ze meteen een klub stichten. De kans is echter groter dat ze terstond ordelijk in de rij gaan staan.

Er ligt diep in de Britse psyche iets verborgen dat de eilandbewoners ertoe brengt om voor alles en nog wat rijtjes te vormen. Een Engelsman alleen, zo schreef Business Life recent nog, is iemand die een “queue” van één persoon vormt.

Het staat zo goed als vast dat de Engelsen “de rij” hebben uitgevonden. Een denderend exportprodukt is het echter nooit geworden. Fransen noch Italianen hebben het op aanschuiven in een rijtje begrepen, zelfs de ordelijke Duitsers niet. En ook aan ons, Belgen, is het niet besteed. Amerikanen zijn er dan weer gek op. Ze noemen het echter niet “queuen” maar “waiting in line”. In de VS hoeft u slechts een rode koord aan een ingang te bevestigen om de Amerikanen netjes een wachtrij te zien vormen.

Op een rijtje staan, heeft alles te maken met nette manieren. Het is voor de Engelsman een teken van beschaving. In de rij staan aan de kassa van de supermarkt, de bioskoop, een tentoonstelling of het openbaar vervoer (tussen haakjes dat is dé grote uitzondering wat de Amerikanen betreft : zij lummelen wat rond op het voetpad tot de bus komt en zetten dan een regelrechte bestorming in) betekent dat men aanvaardt dat er regels moeten zijn, dat orde moet heersen als we met elkaar willen samenleven. Zelfs als het sociaal onhandig is om een rij te vormen in een bar, wachtend op een drankje dan nog wordt een “mentale rij” gevormd : “Ik dacht dat deze gentleman voor mij was”.

Heel wat Engelsen zijn tuk op “queues” en zijn zelfs teleurgesteld als er geen rij staat te wachten op om het even wat. Een rij is immers een uitstekende gelegenheid om te dagdromen, een kruiswoordraadsel in te vullen, een babbeltje te slaan met wildvreemden, de aankopen nog even te sorteren voor men afrekent om te moeten vaststellen dat men de radijsjes vergeten is… Overigens, het is volgens de “queue”-etikette perfekt aanvaardbaar in dergelijke noodgevallen de rij te verlaten en uw karretje achter te laten terwijl u het ontbrekende in een spurtje gaat halen (niet te lang wegblijven echter, dat houdt de rij alleen maar op).

Engelsen die het niet zo bekeken hebben op eindeloos in de rij staan zij blijken ook te bestaan ergeren zich vooral aan het feit dat de befaamde Wet van Murphy volop geldt in een queue.

CAB

Inchecken op Zaventem Alleen bij een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij gebeurt het ordelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content