REIZEN IN BLAUW-ZWART

West-Vlaming Luc Demuynck moet zelf nog even bekomen van de emotie als we hem feliciteren met zijn benoeming tot voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). “Want het komt wel onverwacht,” zegt hij. “Ik trad pas in mei ’96 toe tot het bestuur van de vereniging, en nu word ik meteen tot de hoogste functie geroepen.”

De VVR werd jarenlang geassocieerd met haar stichter en uittredende voorzitter Antoon Van Eeckhout, die nu een stapje terugzet. “Maar hij verdwijnt, gelukkig maar, niet van het toneel,” zegt zijn opvolger. “Van Eeckhout blijft zich de komende jaren intensief bezighouden met het dagelijkse, administratieve werk bij de VVR.”

Luc Demuynck hoeft geen twee minuten bedenktijd bij de vraag wat hem nu als voorzitter van de VVR te wachten staat. “Twee dossiers lijken mij prioritair,” aldus de kersverse voorzitter van de vereniging die 80 % van de Vlaamse reisbureaus vertegenwoordigt. “Eén : het zo vlug mogelijk invoeren van het zogenoemde Garantiefonds, een financiële pot die eventuele faillissementen van reisbureaus keurig moet helpen opvangen. Het Garantiefonds vormt een door Europa opgelegde verplichting en zal worden gespekt door minimale bijdragen ( nvdr 40 frank per boeking) van de reizigers. Twee : zorgen voor een optimale voorbereiding op het tijdperk van de algehele automatisering van de reisbureaus, een must in dit Internet-tijdperk.”

Luc Demuynck is een “oorlogskind” geboren in ’42 en een rasechte West-Vlaming : vanuit Ingelmunster week hij uit naar het amper enkele kilometers verderop gelegen Izegem. Daar runt hij zijn eigen familiezaak : het reisbureau Penta. Na zijn studies in Gent (licentiaat toegepaste psychologie, ’69) en twee verrijkende professionele ervaringen in de automobielsector en de textielbranche, koos Demuynck in ’74 definitief voor zijn eigen zaak. Vandaag is Penta goed voor 135 miljoen frank omzet met zes medewerkers, waaronder zijn vrouw en zoon. Penta profileert zich als een specialist voor à la carte-reizen naar de Verenigde Staten. “Zelf ben ik geen strandligger tijdens mijn vakanties,” zegt Demuynck. “Mijn persoonlijke interesse dreef mij van jongs af aan naar het Amerikaanse westen. Voor toeristen die, zoals ik, houden van natuur, hebben de Amerikaanse staten Colorado, Utah en New Mexico gewoon alles in huis.”

Dat reizen de favoriete hobby is van Luc Demuynck hoeft niet te verbazen. Daarnaast heeft hij een al even uitgesproken passie voor blauw-zwart, alias landskampioen Club Brugge. Niet premier Jean-Luc Dehaene, wel Luc Demuynck is Clubs supporter nummer één. Demuynck is immers voorzitter van de supportersfederatie van Club Brugge, een vereniging die de tientallen supportersclubs hier te lande overkoepelt en inmiddels zo’n 10.000 leden telt.

LUC DEMUYNCK (VERENIGING VAN VLAAMSE REISBUREAUS) Reizen om te leren, voetbal om te ontspannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content