‘Reële activa kunnen de dans ontspringen’

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Elke maand stelt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist voor. Deze maand: Luc Van der Elst, financieel analist en voorzitter van de Belgische Vereniging van Financiële Analisten (BVFA).

” Meer dan ooit dansen de financiële markten op de tonen van de centrale bankiers en hun nulrentepolitiek”, vindt Luc Van der Elst. Een jaar geleden wees hij er al op dat de aandelenkoersen sneller stegen dan de winst van de bedrijven. Dat is niet veranderd: “Ook de voorbije twaalf maanden hebben de bedrijfswinsten de hoge waarderingen niet of nauwelijks ondersteund.” Hij vraagt zich af waar het zal eindigen en selecteert voorzichtigheidshalve nog meer “reële activa” dan anders.

De top vijf van Van der Elst is Belgisch getint, ondanks de gevreesde verzwakking van de euro. Van der Elst: “Uit ervaring weten we dat het vaak niet loont om na een forse koersstijging in het buitenland op zoek te gaan naar goedkope aandelen.” Van der Elst wilde liefst dezelfde vijf favoriete aandelen houden als vorig jaar (zie tabel Een jaar later), maar na enig aandringen gaf hij toch drie nieuwe namen. De drie namen die daardoor uit de selectie vallen — Aliaxis, Jensen Group en CFE — mogen gerust in de portefeuille van beleggers blijven, vindt hij. “Ze zijn het afgelopen jaar niet veel duurder geworden.”

1. BARRICK GOLD

“Het Amerikaanse financiële magazine Barron’s tipte Barrick Gold, de uitbater van goudmijnen, begin 2014 als een mogelijke verrassing. Het aandeel heeft alleen negatief verrast: met een koersdaling van 39 procent (in dollar) was 2014 een bar slecht jaar voor de aandeelhouders. De goudprijs bodemde de voorbije maanden dan wel uit tot ongeveer 1200 dollar per ounce, maar de resultaten vielen tegen door de dalende productie en de hoge kosten om enkele onrendabele mijnen te sluiten. Er wordt hard gewerkt aan de verlaging van de productiekosten en het bedrijf focust op de rendabelste mijnen.

“We zijn geen expert ter zake, maar we zien Barrick Gold als een instapaandeel voor wie wil beleggen in goudmijnen. Barrick Gold is de grootste goudproducent ter wereld, met goudvoorraden die vooral in stabiele regio’s liggen, met relatief lage ontginningskosten en een degelijke balans. Wie niet gelooft in een stijging van de goudprijs, moet zich uiteraard onthouden.”

Beurs:VS; ticker: ABX

Koersdoel op 12 maanden: 16 dollar

2. BOIS SAUVAGE

“Voor onze keuze voor de holding Bois Sauvage hebben we dezelfde argumenten als vorig jaar: de onderwaardering van het aandeel ten opzichte van de intrinsieke waarde (30 %), het belang in de pralineproducent Neuhaus (met een waarde van ongeveer 150 euro per aandeel van Bois Sauvage), en de geregelde inkopen van aandelen door de vehikels van hoofdaandeelhouder Guy Paquot.”

“We voegen daar het dividendrendement van 3,5 procent bruto (2,7 % netto) aan toe, in een omgeving waar elke belegger wanhopig op zoek is naar een beetje opbrengst.”

Beurs: Brussel; ticker: COMB

Koersdoel op 12 maanden: 240 euro

3. EXMAR

“Met de selectie van Exmar kiezen we vooral voor de durf en het vernuft van de familie Saverys en haar managementteam. Behalve in maritiem transport van vloeibaar aardgas (lng), petroleumgassen en ammoniak investeert Exmar vooral in offshore infrastructuur. Exmar is ook een van de technologische koplopers in het vloeibaar maken en weer vergassen van aardgas op zee. Het wil die positie ook commercieel verzilveren. Dat lukt aardig, zoals blijkt uit enkele interessante contracten.

“Het eventuele monetariseren van de langetermijncontracten voor lng via een notering als MLP op de beurs van New York kan voor extra financiering en contracten zorgen. De recente daling van alle energiegerelateerde aandelen, in het zog van de lagere olieprijs, biedt een mooie instapkans.”

Beurs: Brussel; ticker: EXM

Koersdoel op 12 maanden: 10,5 euro

4. MOSAIC

“Mosaic is bij uitstek een bedrijf met reële, tastbare activa. Bovendien is het een aandeel in dollar. Het Noord-Amerikaanse bedrijf behoort tot de grootste producenten in de wereld van meststoffen op basis van kalium (potash) en fosfaten.

De potashmijnen bevinden zich in Noord-Amerika en beperken het geopolitieke risico. Het bedrijf is bovendien vrijwel schuldenvrij en koopt geregeld eigen aandelen in. Analisten van JPMorgan schatten de vervangingswaarde op 108 dollar per aandeel.

“Nadat in de zomer van 2013 een samenwerkingsverband tussen Russische producenten werd opgeblazen, doken de kaliumprijzen wereldwijd naar beneden. De hele sector heeft zich ondertussen hersteld, onder meer door een herneming van de vraag en door extra besparingen. Vorige week kwam het bedrijf naar buiten met een positieve winstwaarschuwing en met de verwachting voor een sterke start in 2015.”

Beurs: VS; ticker: MOS

Koersdoel op 12 maanden: 52 dollar

5. UMICORE

“Voor beleggers in Umicore kondigt 2015 zich grotendeels identiek aan als 2014. Er zijn de hoge verwachtingen voor de expansie van de raffinagecapaciteit in Hoboken en de hoop op aantrekkende prijzen voor edelmetalen (vooral goud en platinum). De koers is vrijwel stabiel gebleven, op enkele opstoten na tijdens de voorbije weken. De koers-winstverhouding van het aandeel bedraagt 18.

“Het voorbije jaar heeft GBL zijn belang in Umicore verder opgetrokken tot zo’n 12 procent. Net zoals de visie en de strategie van het management van Umicore is ons engagement als belegger op de lange termijn gericht.”

Beurs: Brussel; ticker: UMI

Koersdoel op 12 maanden: 38 euro

ILSE DE WITTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content