REDEVCO IS DE GROOTSTE

In het lijstje met recente transacties op de Meir komen we ook de naam tegen van het Antwerpse vastgoedbedrijf Quares. In oktober 2012 — in de aanloopperiode van de oprichting van de vastgoedbevak QRF — verwierf Quares de zogenoemde Van Deursen-portefeuille. In die vastgoedportefeuille zat, behalve onder meer een hoekgebouw op de Mechelse Bruul, het pand 107 op de Meir (brutohuuroppervlakte: 2100 m2) met Sissy-Boy als huurder. Het winkelpand is intussen ondergebracht bij QRF, dat daardoor in het clubje van de vastgoedbevaks meteen de belangrijkste winkeleigenaar is op de Meir. Al kan ook Vastned Retail Belgium die titel claimen, als we de Leystraat, de aanloopstraat naar de Meir vanaf de Frankrijklei, meetellen. Op de Meir heeft Vastned Retail alleen het mooie art-decogebouw nummer 99 in eigendom (600 m2, verhuurd aan Massimo Dutti), maar in de Leystraat is het ook eigenaar van het hoekpand 32 (530 m2, sinds kort verhuurd aan Armani) en van nummer 17 (140 m2, verhuurd aan Rituals).

In een ver verleden heeft ook Cofinimmo nog ambities gehad op de retailmarkt. Het was toen eigenaar van een kleine winkelvastgoedportefeuille met daarbij ook een pand op de Meir (nummer 23/25; huurders: Blokker, Boekenvoordeel en Vero Moda). In 2002 verkocht het dat gebouw voor 12,4 miljoen euro. Het is nu eigendom van Ierse privébeleggers met Tribeca als assetmanager. Via dochter Pubstone is Cofinimmo nog wel eigenaar van het gebouw van de taverne Monico Meir (4c). En voor de volledigheid: ook Befimmo heeft vastgoed op de Meir, en nog wel een monumentaal pareltje. Maar conform de strategie van ‘pure player’ in kantoren gaat het om kantoorvastgoed met BNP Paribas Fortis als gebruiker.

De grootste eigenaar in aantal vierkante meter is Redevco, de vastgoedbeleggingsmaatschappij van de familie Brenninkmeyer, vooral bekend als eigenaar van C&A. Behalve het C&A-pand heeft Redevco ook het grote pand van Inno in portefeuille. Vlak naast Inno ligt Shopping Stadsfeestzaal, een (her)ontwikkeling van Multi. Die Nederlandse projectontwikkelaar/investeerder was samen met een klant van de Bank of Ireland ook co-eigenaar van het pand en in 2013 nam Multi ook het deel van de Ieren over. Het kwam onlans echter zelf in handen van de Amerikaanse investeringsgroep Blackstone.

De echte institutionele beleggers zijn bijna volledig uit het straatbeeld van de Meir verdwenen. AXA is nog eigenaar van het pand op de hoek van de Sint-Katelijnevest met onder meer United Brands en Hunkemöller als huurder. Amev/AG verkocht het pand 61-63 aan de Nederlanders van Prowinko.

Ook het aantal winkeliers-eigenaars is sterk uitgedund. Blijven nog over: de familie Somers, eigenaars van de kledingzaak Princess, West-End, WE, Inditex/Zara en het Duitse Peek & Cloppenburg. De eveneens Duitse schoenwinkelketen Prange, is weggevallen uit het lijstje. Prange blijft wel eigenaar, maar het pand wordt nu verhuurd aan Replay.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content