‘Redder’ van FC Antwerp naar strafrechter

In 1999 zou Albert Pans FC Antwerp redden, maar hij werd korte tijd later gearresteerd. Trends ontdekte dat hij toen wel degelijk een functie had bij Société BankHouse uit Boston.

Toogpraat van iemand die hier ooit eens op bezoek was – zo lachte de Société BankHouse uit Boston de bewering van de Belg Albert Pans weg, toen hij volhield vicepresident European Affairs voor de Amerikaanse bank te zijn. Nieuw onderzoek van Trends leert dat Pans wel degelijk in die functie voor BankHouse werkte. Misschien werpt dat wel meer licht op de activiteiten van de man, die op maandag 17 september 2007 samen met zijn vroegere advocaat Marc Gadisseur voor het Antwerpse hof van beroep moet verschijnen. De beschuldiging: valsheid in geschrifte, oplichting en witwaspraktijken. De feiten slaan voor Pans op de periode 1998-1999, voor Gadisseur alleen op 1999. Volgens de aanklacht werd een vijftal investeerders opgelicht voor vermoedelijk 5,15 miljoen euro.

In 1999 dook Albert Pans plots uit het niets op met de belofte ruim 72 miljoen euro te investeren in voetbalclub FC Antwerp. Niet veel later werden hij en Gadisseur gearresteerd. Pans hield vol dat hij handelde met geld van degelijke investeerders. Hij noemde Societé BankHouse, een zusterbedrijf van de Corporation of the BankHouse uit Delware, beide creaties van James F. Pomeroy II.

Pomeroy, vicepresident Christopher Heron, Albert Pans en John Reeves leurden met investeringen in het Federal Reserve Guaranteed Program, volgens hen een ultrageheim project van de Amerikaanse centrale bank om de dollarstromen in de wereld te stabiliseren. Ze vroegen aan grote investeerders geld op een geblokkeerde rekening te zetten. Dat zou enorme winsten opleveren. Maar het geld verdween, vrezen gedupeerde beleggers.

Uit klachten en vonnissen van rechtbanken in onder meer de VS, Hongkong en Groot-Brittannië blijkt dat de vier in de periode 1997 tot 2000 tussen de 1,18 tot 1,99 miljard euro ontvingen van enkele bedrijven en multimiljonairs. De St. Frederikslund Holding A/S van de Deense textielmagnaat Klaus Helmersen, toen een van de rijkste Deense ondernemers, verloor zelfs nagenoeg 14 miljoen euro. Naar verluidt is er nog geen geld teruggevonden. Een deel van de geldstromen verliep via ABN Amro in Brussel.

Intussen worden de betrokkenen wereldwijd onder de processen bedolven. Heron en Pomeroy werden privé failliet verklaard, en Pomeroy werd in 2004 in Florida strafrechtelijk veroordeeld. En Albert Pans? Hij werkt rustig voort, nu met nieuwe ‘partners’ en via zijn zus Katleen Pans en moeder Lydia Luytens. Beide dames richtten op 10 december 2004 in Luxemburg de SA Overend, Gurney & Co 1871 op, met Pans als bestuurder. Met die vennootschapsnaam werkte hij al in 1999, toen hij Antwerp zou sponsoren.

Zus Kathleen en haar moeder leiden sinds kort ook de bedrijven City Gardens, Copabe en zo’n twintig commanditaire vennootschappen. Het tweetal beheert 500 woongelegenheden, verspreid over panden in Leuven, Hasselt, Brussel, Antwerpen en Luik. Katleen Pans nam naar eigen zeggen via OGC de vastgoedportefeuille over van de Groep Coenen, een naam als een klok in de sector van de studentenkamers. Het is niet duidelijk of dat gebeurde door Overend Guerney & Co 1871 (Europa), Overend Guerney & Co 1871 (Luxemburg) of de Commanditaire Vennootschap Group OGC 1871.

Albert Pans reageerde desgevraagd dat hij niets van bankieren afweet en dat hij deed wat men hem vroeg.

WWW.TRENDS.BE

Uitgebreide informatie over

de affaire-Pans.

WVD/HB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content