Reddende engel

“Hij lijkt een beetje op Mr. Bean,” schrijft The Wall Street Journal over Rudy Aernoudt (38), topambtenaar bij de Europese Commissie. Daar houdt de vergelijking ook op. Aernoudt is binnen Directoraat-Generaal XXIII verantwoordelijk voor het beleid inzake financiering van ondernemingen. Bittere ernst dus.

De West-Vlaming is een internationaal gereputeerd expert in risicokapitaal en business angels. Deze week nog organiseert hij in Brussel een paar studiedagen rond het onderwerp. Business angels zijn mensen die op informele wijze risicokapitaal ter beschikking stellen voor opstartende bedrijven. Het zijn particulieren die over tijd, geld en een zekere bedrijfservaring beschikken. In tegenstelling tot de risicokapitalist zoekt de business angel naast de return ook een uitdaging: samen met de bedrijfsleider slagen in het opstarten van een nieuwe onderneming.

Aernoudt studeerde economie en wijsbegeerte aan de KU Leuven en volgde daarna nog een opleiding Europese economie aan het Europacollege in Brugge. Na een verblijf bij BBL van 1983 tot 1988 ging hij van start bij de Europese Commissie. “Ik heb geleerd dat het succes van venture capital veel te maken heeft met de mentaliteit van de spelers. Groei is niet langer louter een functie van kapitaal en arbeid,” zegt Aernoudt. “Het probleem met risicokapitaal in Europa is dat er zeer veel kapitaal maar weinig risico is. Driekwart van het risicokapitaal gaat naar ondernemingen die makkelijk elders financiering kunnen vinden.” Aan fondsen is er dus geen gebrek, maar ze komen niet altijd op de goede plek terecht. Dat verklaart ook waarom een supranationale instelling als de Europese Commissie een handje moet helpen. Aernoudt bouwt vanuit Brussel een business angel-netwerk in Europa uit.

Met een werkweek van circa tachtig uur zou je denken dat er voor ontspanning niet veel plaats is. Maar Aernoudt beschouwt lesgeven als ideale ontspanning: “Ik ben nog gastprofessor aan de Hogeschool Gent en het Institut Européen in Nancy. En schrijven verschaft me ook veel voldoening.” Als auteur van boeken over hete hangijzers in het zakenleven schuwt hij de controverse niet. Vorig jaar publiceerde Aernoudt bijvoorbeeld Waarom het konijn er uitziet als een eend. Daarin verdedigt hij de stelling dat werkloosheid de weerspiegeling is van een efficiënt functionerende economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content