Rechterhand in de Spastraat en in de Giro

Jan Sap reorganiseert Unizo. En wordt daarvoor beloond met een nieuwe functie: directeur-generaal.

Jan Sap (35) is niet gekend bij het grote publiek, maar de Unizoleden kennen hem misschien nog beter dan grote baas Karel Van Eetvelt. Sap is immers de motor achter de interne reorganisatie die Unizo doorvoert. Het aantal regio’s wordt gereduceerd van 23 naar 11 (zie Trends van 8 december 2005). Dat is geen gemakkelijke operatie, want reductie van regio’s betekent ook reductie van mandaten. Sap heeft dan ook het jongste anderhalf jaar het land afgedweild om iedereen te overtuigen van het nut van de reorganisatie. Professionalisering en een betere segmentering van de dienstverlening moeten Unizo concurrentieel houden tegenover de kamers van koophandel, die sinds het samengaan onder de koepel van Voka een sprong vooruit hebben gemaakt.

De eerste fase is achter de rug en Sap wordt beloond met een benoeming tot directeur-generaal. Hij wordt de rechterhand van Karel van Eetvelt. “Ik kan me nu meer toeleggen op de inhoudelijke werking: de coördinatie tussen de regio’s en het nationaal secretariaat, de doelgroepen en de sectoren,” zegt Jan Sap.

Van Eetvelt en Sap ontmoeten elkaar niet alleen in de Unizohoofdzetel in de Spastraat, maar ook op de fiets. “Samen met enkele andere Unizomedewerkers hebben we al de Ventoux overwonnen en op 1 april rijden we de Ronde van Vlaanderen,” vertelt Sap. “In juni trekken we enkele dagen naar de Ronde van Italië.”

Sap is een licentiaat in de Rechten van de KU Leuven en volgde aansluitend een licence spéciale en droit économique aan de UCL. Hij startte in 1994 zijn professionele carrière als advocaat bij het kantoor Storme-Leroy-Van Parys-Doolaege, waar hij zijn vrouw leerde kennen. “Maar één advocaat in huis is voldoende,” zegt Sap. “Daarom ben ik in 1997 juridisch adviseur op de Unizostudiedienst geworden.” Hij hield zich bezig met arbeidsmarktbeleid, huurreglementering, vestigingswetgeving en vzw-reglementering.

In 2003 zette hij een stapje hoger als adjunct-directeur. Hij kreeg de verantwoordelijkheid over het project Unizo 2005, de interne hertekening van de structuren. Sap zetelt ook in de VDAB, de vzw Hefboom, de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de kmo, en in de Vestigingsraad. Hij is tevens rechter in sociale zaken aan de arbeidsrechtbank van Brussel.

G.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content