RazWar wint de Bizz Starters Award

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

RazWar is een dynamische start-up met overtuigend groeipotentieel. Net het soort bedrijf waar de Bizz Starters Award naar op zoek was. Het jonge bedrijf, dat zijn trofee gisteren in ontvangst nam, wil de grote scheermesmerken het vuur aan de schenen leggen met zijn klantgerichte onlineconcept.

Tijdens ons interview met de winnaars van de Bizz Starters Award wordt de nieuwe scheerkwast van RazWar geleverd. Marketing- en communicatiedirecteur David Hachez streelt de kwast met zijn vingertoppen om de zachtheid te testen. Hij is in de wolken en doet geen moeite om zijn begeestering te verbergen. Hachez is een brand activist, iemand voor wie een merk beleven en verdedigen een heuse filosofie is. Volgens Hachez zijn heel wat marketingmanagers vervreemd van hun merk. Ze houden zich bezig met budgetten of met het opstellen van ingewikkelde verkoopschema’s, maar hebben nauwelijks nog een band met de producten die ze aan de man brengen.

Voor hij begon met RazWar, dat nu ook scheermesjes voor vrouwen, scheerzeep en olie aanbiedt, werkte Hachez onder meer voor een reclamebureau en een mediaregie. Uit de lange geprekken die hij voerde met de Amerikaanse marketingexpert Joseph Jaffe, de auteur van Flip the Funnel en de blog Jaffejuice, leerde hij dat een marketeer verliefd moet zijn op de producten die hij verkoopt. “Een merk onderhouden is meer dan kijken naar de financiën”, zegt hij. “Het is allereerst een passie. Wanneer ik ‘s ochtends wakker word, heb ik vaak zin om over mijn merk te praten.”

Voor Pierre De Nayer, CEO en medeoprichter van RazWar, kan brand activism heel ver gaan: niet enkel social branding, maar ook social selling en zelfs social research & development. “Social branding betekent dat je het merk vestigt in een gemeenschap. De community maakt het merk. Social selling is de verkoop via het netwerk. Het is voor mij nu al een van de trends van 2010. Uiteraard bestaat social sell-ing al lang – denk aan de Tupperware party’s – maar het internet maakt het veel gemakkelijker. Ik geloof ook sterk in social R&D. Socialemediabedrijven zoals Google en Facebook ontwikkelen al langer hun producten samen met de klant door betaversies te lanceren, maar je kunt dat ook doen met scheermesjes.” Op Rateyourshave. com kunt u een formulier downloaden om gerichte feedback te geven bij uw scheerervaring. Dat moet op termijn leiden tot betere producten.

De verontwaardiging van de consument

De businessopportuniteit waarop RazWar is gegrondvest zijn de hoge prijzen voor scheermesjes en de machtspositie van concurrenten Gillette en Wilkinson. De scheermessystemen van het duo multinationals zijn op zich niet duur, maar de klant moet voortdurend nieuwe mesjes bijkopen en die kosten een stevige duit. “De scheermesjesmarkt is een duopolie. De prijs om zo’n mesje te maken, bedraagt 5 eurocent, terwijl ze voor 2 tot 3 euro worden verkocht in de winkel,” legt David Hachez uit. “Met RazWar zeggen wij: het is genoeg geweest. Wij willen een geloofwaardig alternatief.” Met een slogan als “Viva la revolución” en scheermessen die luisteren naar namen als El Ché en El Fidel, profileert RazWar zich in zijn communicatie als het merk dat aan de zijde van de klant staat, en als een David die ten strijde trekt tegen twee Goliaths. Het merk verkoopt vooral via e-commerce (7,50 euro voor een starterskit met scheermeshouder, vijf mesjes en een reistasje), kwam met innovatieve abonnementsformules voor mesjes (Shaving as a service genoemd, met een knipoog naar software as a service) en voert geen dure reclamecampagnes, maar laat de mond-tot-mondreclame zijn werk doen. RazWar beperkt zich niet tot onlineverkoop via eigen of andere webwinkels, maar zoekt op dit moment b2b-partners om zijn producten aan te bieden in parfumketens, boetieks en andere shops.

Elk halfjaar een enquête

De klant vraagt om een scheerkwast? RazWar brengt er een op de markt. Een klant klaagt over de verzendkosten en vraagt of hij korting kan krijgen als hij meerdere doosjes bestelt. RazWar past meteen zijn site aan om korting aan te bieden voor wie twee of vier doosjes koopt. Wie de klant centraal stelt, verheft feedback tot een cruciaal werkinstrument. “We krijgen feedback van familie en vrienden, maar ook de commentaren van kappers bereiken ons via de verkopers. We lezen wat klanten over ons zeggen op Facebook en Twitter, en doen om het halfjaar een tevredenheidsonderzoek.”

RazWar publiceert de resultaten van tevredenheidsonderzoeken gewoon op het internet. “Het is een gok, maar het toont wel dat het ons menens is om de klanten inspraak te geven”, zegt De Nayer, die stuitte op de grenzen van het nut van focusgroepen. In focusgroepen vertekent de groepsdruk vaak het resultaat, vindt hij. Komen in de toekomst de producten dan gewoon van de klant? De Nayer: “Onderzoek zal nog altijd van de laboratoria komen, maar we moeten een evenwicht vinden tussen R&D en de inbreng van de klant.” Hoe preciezer de opmerkingen van de klant, hoe beter. De consument de juiste woordenschat geven om zijn ervaringen te kunnen beschrijven, is dan ook de taak van merkactivisten.

Rechttoe rechtaan communiceren

In die relatie met de klant past nederigheid, vindt David Hachez, die niet het gebruikelijke marketingjargon bezigt. “Wij beschouwen onze klanten niet als dommeriken. Het is niet omdat je je ‘s ochtends staat te scheren dat je een mooi meisje aan de haak zult slaan”, verwijst de ondernemer naar klassieke tv-commercials voor scheermesjes. Hij weigert zijn communicatie met een groene saus te overgieten, hoewel hij dat naar eigen zeggen zou kunnen. “We gebruiken 90 % minder plastic dan onze concurrenten en onze scheerolie is een natuurlijk product. Maar ik wil dat niet gebruiken in onze communicatie.”

Ambassadeurs openen buitenlandse markten

RazWar werkt met ‘ambassadeurs’ die op de Europese markten fungeren als agenten: ze krijgen een vooraf onderhandeld percentage op de omzet die ze genereren. Voor de ambassadeurs buiten Europa gebruikt de firma een franchisemodel. RazWar verkoopt zijn producten bijvoorbeeld ook in Australië. Een fan nam zelf contact op en bood aan de producten te verkopen. Hetzelfde gebeurt nu in Duitsland. Een team merkactivisten beheert een Twitter-account en bekommert zich om de klantendienst in het Duits. Zij openen eigenlijk de Duitse markt. Hachez screent deze partners niet uitgebreid. “We gaan niet de solvabiliteit van onze partners testen. Het is een kwestie van vertrouwen. Uiteraard is ons merk in veel landen beschermd en werken we met een letter of intent waarin regels staan over hoe het merk te respecteren. We kiezen bewust voor ambassadeurs die de markten voor ons openen. Zo zijn we nu aan het praten met iemand voor Spanje.”

Benny Debruyne

“We onderzoeken de solvabiliteit van onze partners niet. Het is een kwestie van vertrouwen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content