QUEST FOR GROWTH

De beursgang vorige week van het eerste Belgische privakfonds, Quest for Growth, was tegelijk de eerste ervaring met een beursintroductie van de West-Vlaamse ondernemer Leo Claeys, aandeelhouder en bestuurder van Roularta Media Group (onder meer uitgever van Trends). Uit de oprichtingsakte van de beleggingsvennootschap Quest for Growth – gedateerd op 9 juni 1998 – blijkt dat Leo Claeys met de vennootschap Joedheco intekende op 100.000 aandelen (voor één vierde volstort). De andere stichters waren: de beursvennootschap Corluy, de Bevek 21/Vlam 21 (elk 50.000 aandelen) en het management van Quest zelf (1000 aandelen). Leo Claeys stamt uit een industriële traditie ( Clayson, de tweede grootste onderneming van West-Vlaanderen), blijft actief grootaandeelhouder van Roularta Media Group na de beursintroductie (een kapitaalverhoging) en ontwikkelt parallel daarmee meer en meer participaties in de industriële sfeer.

Vorige week slaagde Quest for Growth erin om 1,56 miljard frank op te halen op de publieke markt. Daarmee werd 80% van het beoogde bedrag binnengehaald – de rest wordt gefinancierd door het begeleidende consortium ( Artesia, BBL, KBC en Corluy), dat zich garant stelde voor deze beursoperatie. Voeg daarbij de 507 miljoen frank die Quest for Growth in juli ophaalde via een particuliere plaatsing – daarop tekende onder meer Artesia in als strategische partner (met 100 miljoen frank).

In totaal beschikt de privak nu over 2,708 miljard frank aan verse liquiditeiten. Johny Neven, managing director van Quest: “We hebben nog geen frank geïnvesteerd. De slechte beursconjunctuur is de oorzaak. Ik denk dat de bodem van de algemene beursinzinking nog niet is bereikt. We wachten tot de uitzuivering is voltooid.”

Johny Neven beklemtoont dat er diverse opportuniteiten opduiken nu het minder goed gaat met de aandelenbeurzen. “We krijgen nogal wat IPO-dossiers ( Initial Public Offering) aangeboden waarvan de beursgang niet doorgaat en die nu uitkijken naar kapitaal uit een particuliere plaatsing. En dit tegen een valorisatie die veel redelijker is dan wat voordien werd gevraagd. Ook op de beurs komen er diverse koopjes in het vizier. Maar we zijn niet gehaast. We kijken voorlopig de kat uit de boom.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content