QUARTZ & MONEY

Londen.

Bankboetiek met Belgen.

Haendel woonde 36 jaar in Brook Street, componeerde daar de Messiah die klinkt in elke paasweek, en stierf er. Aan de overzijde staat het discrete en luxueus beklante Claridge Hotel. Om de hoek ligt New Bond Street, de uitgelezen shoppingbuurt van de rijke Japanners. Quartz Capital Partners heeft een ambitieuze locatie in een Londens town house tussen Green Park en Hyde Park, bewust ver van de glazen kolossen van Docklands en The City met hun duizenden bankbedienden. Quartz Capital is doordrongen van een academische sfeer en het glas en staal verschrikt het type klant dat de jonge investment bank bedient. The West End is more human, zegt bestuurder Guy Innes. De stichters van Quartz Capital Partners zijn dr. Jos Peeters en Hubert Velge, twee Vlamingen. Peeters is chairman, Velge CEO. Ir. Hubert Velge woont in Kent, huwde een Welshe en is de broer van Baudouin Velge, hoofd van de studiedienst van het VBO. “Wij huwen financiële en technologische kennis, zijn daardoor uniek onder de Europese zakenbanken en zeer overtuigd dat we een belangrijke rol zullen spelen. We live on our wits,”glimlacht Guy Innes. Hij en Velge verdienden hun strepen bij Baring Brothers (vandaag van het Nederlandse ING).

Quartz dicht het gat tussen de gespecialiseerde financiële kennis voor kleine en grote ondernemingen. Tot nu toe ontbrak in Europa een zakenbank voor ondernemingen gefinancieerd door durfkapitaal. De VS hebben sedert 15 jaar een brede waaier van financiële boetieks gebakerd in de windels van de hoge technologie: Hambrecht & Quist, Montgomery, Needham, Cowen, Robertson & Stevens. Guy Innes: “Ten eerste zijn de Europese zakenbanken minder gesofisticeerd, ten tweede niet gericht op het meedenken met durfkapitalisten. Quartz ziet het daglicht op een ogenblik dat de Amerikaanse specialisten in Europa landen.” Quartz deed de tegengestelde beweging en opende een kantoor in Boston.

De zakenbank heeft twee lead men: voor de biotechnologie dr. Georges Morris, voor de software Marc Van Rompaey: “Wij werken in de sectoren die we begrijpen en onze transacties worden geleid door technologisten die hun markt doorgronden.” Door Europese partnerships dekt Quartz het oude continent. Europa kent een veel bredere spreiding van hightech-ondernemingen dan de Amerikaanse bundelingen in Silicon Valley, New York, Denver of langs Route 128 (Boston). Quartz is anderhalf jaar oud en gefinancieerd door ING/Baring Private Equity, Bacob, Van Moer Santerre, Banque Populaire/SPEF, Kronstein/Baader, Needham & Co. De eerste kapitaalronde van Quartz leverde 1 miljoen pond op, een tweede ronde bracht 1 miljoen pond door de intrede van Scandinavische en Italiaanse partners. De executives bezitten 50% van de gewone aandelen en delen in het succes en de mislukkingen. Quartz Capital telt all in 17 medewerkers; een aantal taken worden uitgevoerd door het netwerk. Dat netwerk levert de helft van de vraag naar de gespecialiseerde financiële middelen. Guy Innes: “Quartz heeft betere relaties met de Europese markt dan de Amerikaanse concurrenten want wij werken volgens een naaf-en-spakenmodel. Quartz is de naaf, de deelgenoten zijn de spaken. Met elke partner – de uitzondering is Needham – bestaat een overeenkomst waarbij Quartz een right of first refusal heeft voor hun beursintroducties op Easdaq en Nasdaq. We gaan wel promotiewerk doen om groei-ondernemingen buiten het netwerk te bereiken.”

Een blik op de klantenlijst? Pixtech (Frankrijk) is een producent van vlakke schermen en werd een initial public offering op Easdaq (“Wij verzamelden meer kapitaal voor hen dan de andere partijen”); voor Orthovita (VS) van Paul Ducheyne werd 9 miljoen dollar samengebracht (zie hoofdverhaal); Option International (België) – modems – wordt gecoacht, net als Gruppo Formula (Italië) en zijn software voor managementsystemen.

Jos Peeters: “Capricorn treedt binnen in een vroeg stadium, Quartz verzorgt de aansluitende fase door groeifinanciering na de eerste kinderziekten, en een eventuele introductie op Easdaq vervolledigt dit drieslagstelsel. Capricorn leeft van meerwaarden, Quartz ontvangt commissies voor de financiële dienstverlening.” Quartz is markthouder op Easdaq. Guy Innes: “Wij hebben een sterke relatie met Capricorn, alhoewel dat noch aan hen, noch aan ons enige voorrang geeft. Als we te dicht op mekaar zaten, zouden ongewild belangenconflicten ontstaan.”

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content