QUARTIER LATIN

Het hart van de Brusselse binnenstad, de middeleeuwse Vijfhoek, verkankert – op enkele lichtpunten na: de Dansaertstraat met haar modieuze boetieks en restaurants en het gerestaureerde St.-Goriksplein. Trek de renovatie van deze verwaarloosde wijken door tot aan het Kanaal en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) en het centrum van Brussel herleeft. Directeur Dirk De Ceulaer van Ehsal trok met het idee naar zijn collega’s van de overige Vlaamse hogescholen in Brussel. Samen vertegenwoordigen ze 10.000 studenten. 75% van hen heeft geen “kot” in Brussel, pendelt dagelijks naar huis of trekt naar “het meer gezellige Leuven.” Om tal van redenen: echte studentenwijken zijn er in Brussel niet, er is het aspect onveiligheid en de hogescholen zijn her en der over het Brusselse grondgebied verspreid. Samen willen de Vlaamse hogescholen daarom een heuse studentenwijk tot bloei brengen.

Om het project van een Vlaams-Brussels Quartier Latin vorm te geven, leek Kris Lombaert (47 j.) de geknipte man. Hij inventariseert de geselecteerde wijken, huis per huis: “Het mag geen studentengetto worden noch een Vlaamse wijk, maar een aaneenschakeling van levendige, multifunctionele buurten. Niet kunstmatig opgelegd, maar groeiend van onderuit. Wij willen ook de Franstaligen erbij betrekken. Iedereen heeft immers baat bij een sfeerrijke vermenging van burgers, winkeliers en studenten. Dit project is precies wat de Vijfhoek nodig heeft,” zegt renovatiemanager Lombaert.

Met de participatie van de Erasmus Hogeschool, en als ook de VUB (Vrije Universiteit) en KUB (Katholieke Universiteit) zouden deelnemen, wordt het Brusselse Quartier Latin een pluralistisch, verrijkend initiatief. Brussel telt zo’n 25.000 Nederlandstalige studenten. “En uiteraard zullen ook anderstalige studenten welkom zijn.” Tegen de eeuwwisseling wil Lombaert één op twee pilootprojecten met een aantal studentenkamers opstarten.

Kris Lombaert werkt op basis van resultaatverbintenissen. “Ik wil niet beginnen aan de zoveelste studie voor een verticaal klassement.” Lombaerts achtergrond en ervaring verschaften hem het geschikte profiel om de job te klaren. Nadat hij afstudeerde als burgerlijk bouwkundig ingenieur ( Universiteit Gent) was Lombaert actief in binnen- en buitenland, onder meer voor Besix, CFE, Otis en Chamebel. Sinds een tiental jaar opereert hij met zijn eenmanszaak Lombaert Prom. & Eng. bvba als een veelzijdig zelfstandig consulent voor binnen- en buitenlandse opdrachtgevers: “Dat gaat van het onderhandelen van contracten voor Besix in Polen, over het bouwrijp maken van terreinen en de bijbehorende administratieve stappen voor allerhande projecten, tot studies over de sportinfrastructuur in Gent in samenwerking met Coopers & Lybrand. Kortom, vanuit een neutrale en ongebonden positie toch beschikken over een uitgebreid relatienetwerk en over technische en commerciële ervaring, wat voor het welslagen van een Brussels Quartier Latin goed van pas komt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content