PUKKELPOP ’98

De organisatoren van Pukkelpop, het alternatieve rockfestival waar dit weekend meer dan 80 groepen op 5 podia de zomervakantie uitluiden, deinzen er niet voor terug om elk jaar hun formule aan te passen en het aantal acts op te drijven. Nieuw dit jaar zijn de ‘theatre stage’ en de ‘hip-hop stage’. Op de ‘theatre stage’ komt o.a. een Australisch punkgezelschap dat acrobatische stunts in de trapeze combineert met live muziek en video. Ook worden er zelden vertoonde Belgische kortfilms gespeeld waarin de muziek als thema centraal staat. Sommige ervan krijgen een live-begeleiding door Belgische muzikanten onder leiding van Rudy Trouvé. Er is zelfs plaats voor een modedefilé, met werk van jonge beloftevolle ontwerpers; de modellen die hun creaties dragen, worden uit het publiek gekozen. Een 30-tal jongeren wordt uitgenodigd om – terwijl ze de catwalk op en neer lopen – te vertellen wat zij waardevol achten. Dat alles mét bewegende beelden en mét muziek uiteraard.

Bijzonder aan de ‘hip-hop stage’ is de bijdrage van het label Ramp Records dat door de Nederlandse Osdorp Posse is opgericht. Dit najaar starten die een promotietournee met groepen die zij onder hun hoede hebben genomen als ABN, Remon, MC Zebulon,… . Op Pukkelpop zal er naast het “gewone” optreden van bovenstaande groepen ook een freestylesessie met plaatselijke rappers ten beste gegeven worden.

We kijken zeker uit naar PJ Harvey (op het hoofdpodium), die haar gloednieuwe materiaal live laat ontdekken. Haar nieuwe single ‘A Perfect day Elise’ lijkt ons de voorbode van een sublieme opvolger. Haar concerten zijn voor oor én oog een ware belevenis. Selecteren is op Pukkelpop onvermijdelijk. Een paar suggesties? Elliott Smith die met zijn eenvoudige opzet van gitaar, basgitaar en drums, intelligente en zeer genietbare songs maakt, The Specials, die de ska van weleer levendig houden, of nog, de Dandy Warhols met hun slungelachtige poppy sound, die hun bedenkelijke livereputatie misschien kunnen rechtzetten. Spiritualized zal je met hun vaak ongewone maar originele sound ongetwijfeld boven het alledaagse verheffen. Dj Dave Angel en Richie Hawtin van Plastikman, beide geïnspireerd door Derrick May, de technobaanbreker uit Detroit, leveren vanwege hun verschillende achtergrond een eigen technogeluid op. Mogwaï, gecatalogiseerd als out-rock, houden het tegen alle verwachtingen in op het podium niet altijd rustig. Last but not least is er Portishead, de hoofdverantwoordelijken voor de popularisering van triphop als genre.

Kortom: Pukkelpop 98 is een goeie plek om de verkenningstocht naar toekomstige supergroepen te beginnen.

(M.Vandekerkhove)

Pukkelpopfestival, op 29 en 30 augustus, Kiewit-Hasselt. Tickets: tel. 070/345.678. Info op internet: http://www.pukkelpop.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content