Publiceer uw memoires voor 5 euro

Van duizenden handleidingen voor auto’s tot enkele tientallen exemplaren van uw memoires, de digitale drukkerij Tweddle Litho layout, drukt en bindt ze allemaal.

De wortels van deze Mechelse drukkerij reiken tot diep in de Verenigde Staten. Vijftig jaar geleden richtte de familie Tweddle in het automekka Michigan de Tweddle Litho Company op, oorspronkelijk een drukkerij die zich vooral naar de automobielindustrie richtte.

Vandaag produceert het bedrijf hoofdzakelijk handleidingen voor garagehouders en eindgebruikers, publicaties gebaseerd op een Engelstalige databank die makkelijk in meer dan dertig talen kan worden vertaald. Om die gestandaardiseerde vertalingen vervolgens aan de klant te presenteren, kan er worden geopteerd voor drukwerk, cd-roms of commerciële websites, die door Tweddle zelf worden ontworpen.

De Mechelse vestiging van dit Amerikaanse bedrijf werd opgericht in 1996. Ondertussen zijn er negen mensen aan het werk, en tekende ze vorig jaar voor een omzet van 1,3 miljoen euro. Hier verzorgen ze onder andere het Europese drukwerk van Chrysler en Jeep, waardoor deze Amerikaanse automerken zichzelf een hoop tijd en verzendingskosten besparen. De jongste tijd legt Tweddle zich echter steeds meer toe op de levering en distributie van de ter plekke gedrukte materialen, en dat in samenwerking met lokale transporteurs. “Zo’n 60% van de omzet wordt zelfs gegenereerd door de opslag en distributie,” zegt directeur Wouter Ollevier.

Hoewel er in Vlaanderen digitale drukkers zat zijn, maakt Tweddle zich sterk de enige te zijn die print on demand combineert met stockopslag en distributie. Toch blijven ze zich in Mechelen even goed bezighouden met digitaal drukken. “Absoluut,” knikt Ollevier. “Het blijft goedkoper dan off-set, het gaat veel sneller en de prijs per stuk blijft altijd dezelfde, ongeacht het aantal exemplaren. Vooral voor catalogi of kleine boekoplages is zo’n formule erg interessant.” Wat heet. Voor 5 euro per exemplaar kun je hier bijvoorbeeld al je memoires laten drukken en binden. Als dat enkele BV’s maar niet op ideeën brengt.

Dave Mestdach [{ssquf}]

“Digitaal drukken blijft goedkoper dan off-set, het gaat veel sneller en de prijs per stuk blijft altijd dezelfde, ongeacht het aantal exemplaren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content