PROTON

Proton is momenteel veel te duur voor on line betalen, zegt Jan Hoogsteyns van de “virtuele” cd-winkel 1cd4u (zie Trends, 5 februari 1998, inside). Hij schat dat de kostprijs per Proton-transactie voor 1cd4u in het eerste jaar tot 200 à 300 frank zou oplopen, indien de winkel het systeem gebruikte, alleen al aan hard- en software. “Daarvoor kan je een cd weggeven.” stelt hij.

Tot nog toe is er maar een zeer beperkt aantal firma’s dat Proton op het Net als betalingsmiddel aanbiedt. Internet-dienstenleverancier EUnet fungeert als “host” voor de betalingsdienst. “Voor sommigen zijn de kosten een probleem,” geeft marketingdirecteur Eric Pieters toe, “maar anderen vinden ze dan weer niet te hoog omdat ze zoveel andere kosten uitsparen.” Het tarief wordt in elk geval nog geëvalueerd, zegt hij.

De kostprijs zit voor een stuk bij Banksys, dat 3% commissie op de omzet heft en voorts zijn C-Zam VMT (vending multi-task) module voor maximum 28.000 frank aan integratoren of handelaren verkoopt. Maar woordvoerder Jo Deglin van Banksys noemt het betalingsnetwerk maar “een klein element” in het partnerschap met Microsoft, Ad Valvas, NetVision en EUnet Belgium, die momenteel als enige een on line Proton-betalingsoplossing verkoopt. Virtuele winkeliers betalen voor die oplossing aanzienlijk meer dan wat Banksys rekent. EUnet Belgium factureert hen alles bij elkaar 75.000 frank aan eenmalige kosten en op jaarbasis nog eens 187.500 frank plus 4% commissie over de omzet (waarvan er dus 3% naar Banksys gaat). In de pilootfase, tot juni 1998, is er 50% korting op een aantal elementen, maar daartegenover staat dat de partners verwachten dat er dit jaar niet meer dan 12.000 Proton-pc-kaartlezers zullen worden verkocht. Tot nog toe zijn er volgens gedelegeerd bestuurder Stijn Bijnens van NetVision zelfs maar 2000 geleverd (1000 aan Ping, 1000 aan Ad Valvas). Komt daarbij dat een aantal virtuele winkeliers weinig van de Proton-kaart verwacht omdat de Belgen sowieso weinig on line kopen en hun cliënteel bij uitstek internationaal is. “Voor ons is het geen prioriteit,” zegt gedelegeerd bestuurder Kurt Staelens van de boekhandel Proxis International, die erop wijst dat de Proton-oplossing door de initiatiefnemers ook nauwelijks wordt gepromoot. Minstens één winkel – de computershop van Leplae Industries – heeft in de lopende pilootfase om een aantal redenen al afgehaakt.

Banksys is intussen nog niet klaar voor on line betalingen via Bancontact/Mister Cash-kaarten. Oorspronkelijk was het eerste trimester 1998 als introductiedatum vooropgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content