PROPERE KOOL

Met chemicaliën reinigt het Vlaamse Ipas steenkool en afval van de VS over Tsjechië tot China.

Eind deze maand vertrekt Etienne Schouterden, gedelegeerd bestuurder van Ipas, naar Tsjechië om samen met de Poolse Gemec-groep, gespecialiseerd in mijnbouwrenovaties, een 50/50-joint venture op te richten : Chemicals For Mining (CFM). Met SET (50,5 % Lisec, 25 % Groep Van Broeckhoven, 24,5 % Ipas), GRI Technology (80 % GRL, 20 % Ipas) en Reaflot (37,5 % Ipas, plus enkele privé-personen) zette het Hasseltse milieubedrijf, dat chemicaliën voor het reinigen van grondstoffen verkoopt, op acht jaar tijd vier dochterondernemingen op. Daar zal ongetwijfeld nog een Chinese vestiging bijkomen. Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan de levering van 20 ton veredelingsproducten aan de grootste producent van steenkool ter wereld.

Op 1 januari ’88 richt Schouterden Industrial Processing Activities & Systems kortweg Ipas op. Na jarenlange ervaring bij onder andere Agfa Gevaert, KS, Fechner en Hoechst vindt hij zijn gat in de markt : de kolenveredeling. De scheikundige begint chemicaliën te mengen om primaire grondstoffen te reinigen. Deze techniek slaat goed aan in Wallonië, Duitsland en de VS. Zo saneert Ipas een mijnterril in Seraing, waarop nu het voetbalveld ligt. Ook Oost-Europa neemt gretig Ipas-solventen af. Hiervoor richt Schouterden in oktober ’92 REAgents for FLOTation ( Reaflot) op. Momenteel zet hij via zijn Engelse partner Hopkinson voet aan wal in China, dat jaarlijks een miljard ton steenkool produceert. Ipas gaat er reinigingsmiddelen verkopen om de brandstof van andere gesteenten te scheiden.

De Ipas-technologie kan ook gebruikt worden voor het wassen van secundaire grondstoffen, met andere woorden : afval. Hiervoor start Schouterden met de hulp van Vlaamse risicokapitaalverschaffer Benevent twee dochterfirma’s op : Sanitation Engineering Technology (SET, bodem- en grondwatersanering) en Glas Recycling International Technology (GRI Technology, vermarkten van glasrecyclageinstallaties). Eind ’95 koopt hij de 45 %-participatie van Benevent in Ipas opnieuw terug. Vandaag realiseert de groep met 15 medewerkers een geconsolideerde omzet van 170 miljoen frank, waarvan 65 à 70 % in het buitenland. Dat is een stijging van 25 % in vergelijking met het jaar daarvoor. In België concentreert Schouterden zich vooral op de scheiding van slib en water. Hiervoor beschikt hij over een labo en een engineeringafdeling. Dankzij de nieuwe Vlarem-wetgeving verwacht de gedelegeerd bestuurder ook een toename van het aantal bodemsaneringen voor SET.

ETIENNE SCHOUTERDEN (IPAS) Groei in slibbehandeling en bodemsanering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content