Propere jongens sparen meer

Maintenance Manager van het Jaar Erik Creemers houdt niet van een loodgietersmentaliteit. “Onderhoud is proactief werk.” De onderhoudsfactuur van Fina Antwerp Olefins viel op slag 25% lichter uit.

Onderhoudsmanagers mogen dan nog een belangrijke rol spelen in de werking van een bedrijf, ze komen zelden in de schijnwerpers te staan. Erik Creemers (39) van Fina Antwerp Olefins werd vorige week echter verkozen tot Maintenance Manager van het Jaar 2002. De prijs werd al voor het vijfde jaar uitgereikt door de Belgian Maintenance Association (Bemas).

Bemas beklemtoont de impact van de maintenance manager en zijn team op het bedrijfsresultaat van een onderneming. “Cruciaal voor de concurrentiële positie van de Belgische bedrijven,” zegt Creemers.

Bij Fina Antwerp Olefins – een joint venture van TotalFinaElf en ExxonMobil – worden grondstoffen als butaan en propaan omgevormd tot eindproducten die dienen als basisgrondstoffen voor de kunststofnijverheid. Als maintenance manager staat Creemers aan het hoofd van een team van tachtig mensen. Creemers: “Als je met onderhoud bezig bent, moet je ook proactief te werk gaan.” Creemers wist het management ervan te overtuigen gericht te investeren in het onderhoud, om zo een efficiënte groei van de onderneming te garanderen. Dat resulteerde in een besparing van 25% op het jaarlijkse onderhoudsbudget.

Creemers, die vader is van een zoon en twee dochters, studeerde in 1984 af als industrieel ingenieur aan het Hoger Instituut der Kempen in Geel. Zijn eerste werkervaring deed hij op als productieverantwoordelijke Kwaliteit en Kwantiteit bij Philips in Lommel en Yamanuchi in Hasselt. In 1990 ging hij aan de slag bij Amocco Chemicals in Geel. Daar gaf hij onder andere aan verschillende chemische fabrieken advies over preventief onderhoud. In 1998 stapte hij naar Fina Antwerp Olefins over. “Onmiddellijk heb ik de opdracht aanvaard om een uitgebreid onderhoudsconcept uit te tekenen. Over de resultaten ga je mij niet horen klagen.”

A.M. [{ssquf}]

Naam: Erik Creemers (39).

Wordt: Maintenance Manager van het Jaar.

Vrije tijd: gezin en voetbal.

“Een onderhoudsbeleid is cruciaal voor de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content