PROPER VLAANDEREN

Kan Vlaanderen verlost worden van zijn afvalberg lege drankblikjes ? Automatenverdeler Cupinn vindt van wel.

De Merelbeekse bvba Cupinn, van zaakvoerder Noël Verplaetse, voert al achttien jaar voedings- en drankautomaten in uit Frankrijk, Duitsland en de VS. Het bedrijf streeft ernaar alleen automaten te plaatsen die weinig of geen onderhoud vergen én die zorgen voor de recuperatie van het afvalmateriaal. Het eerste deel van de basisregel probeert Verplaetse te realiseren door te werken met bekers waarin voorverpakte drankpoeders zitten. Geen lekkende koffieapparaten dus, die om de haverklap moeten worden gereinigd. Proper en handig is het devies. En precies om alles netjes op te ruimen, bracht Cupinn eveneens de recuperatieautomaten op de markt.

Het eerste toestel uit die reeks was de flessenrecuperatieautomaat. De koper van een drankje betaalt vijf frank extra. Die krijgt hij terug wanneer hij het leeggoed aan de automaat overdraagt. De flesjes worden door de automaat gecontroleerd. Herkent hij de vorm en het merkteken dat het meekreeg, dan slikt de machine het flesje in. De gebruiker krijgt vervolgens zijn geld terug.

“De automaten worden al op grote schaal ingezet in scholen. In korte tijd veranderde het speelterrein van de leerlingen van een rommelplaats waar flesjes her en der rondslingerden in een mooi opgeruimde plaats,” aldus een tevreden Verplaetse.

Omdat veel scholen en bedrijven drank in blikjes verkopen, zocht Cupinn ook hiervoor een oplossing : de Recyc-automaat. Volgens hetzelfde principe als de flessenrecuperatieautomaat worden blikjes en plastic bekertjes gecontroleerd. Vervolgens slikt de automaat ze in, plet ze netjes samen en deponeert blikjes en bekertjes in gescheiden vergaarbakken. Het afval wordt gescheiden naar de afvalmaatschappijen gebracht. Niet alleen netjes en voordelig, maar bovenal milieuvriendelijk.

Cupinn is lang niet de enige automatenverdeler op de Belgische markt. Met een jaarlijkse omzet van 70 miljoen frank is het bedrijf echter wel een van de grootste in zijn genre. De meeste concurrenten hebben banden met producenten van drankjes of voedingswaren denk maar aan de Coca-Cola-automaten. Cupinn wenst echter ongebonden te werken. Tien werknemers van Cupinn tekenen voor het contact met de klanten ; vooral “gesloten gemeenschappen of collectiviteiten” zoals scholen, bedrijven en ziekenhuizen.

NOEL VERPLAETSE (CUPINN) Drankautomaten vergaren bekerafval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content