‘Projectontwikkeling is complex’

Sven Potvin (38)

Na zijn studies toegepaste economische wetenschappen en fiscaliteit startte Sven Potvin zijn carrière als belastingconsultant bij Deloitte. “Een interessante leerschool, maar ik miste een commerciële uitdaging”, blikt hij terug. Die uitdaging vond hij in de autosector. Eerst bij Beerens, later bij de Alcopa-holding.

In 2016 deed Potvin de stap naar de vastgoedsector. “Anneleen Desmyter, een van de vennoten van de Antwerpse vastgoedgroep Quares, zocht iemand om de makelaarsactiviteiten te leiden. Dat heb ik drie jaar met veel plezier gedaan”, vertelt Potvin. Een jaar geleden stapte hij over naar de projectontwikkelaar Antonissen Development Group om er CEO te worden.

Van makelaar naar projectontwikkelaar: is dat een grote stap?

SVEN POTVIN. “In ben wat verrast door de complexiteit van projectontwikkeling. Om een project te realiseren moeten alle puzzelstukjes passen. Alles begint met het verwerven van goed gelegen projectgronden. De volgende stap is het juiste product voor die locatie ontwerpen. In de vergunningsfase moet je de stadsdiensten kunnen overtuigen van de meerwaarde en de kwaliteit van het project. Tegelijkertijd is het voor de rentabiliteit van het project belangrijk dat je voldoende volume kunt genereren.

“Al die stappen vergen een intense samenwerking met mensen van binnen en buiten het bedrijf. Antonissen Development Group heeft veel projecten lopen en in een verschillend stadium, wat maakt dat ik in een jaar zowat met alle facetten van de projectontwikkeling heb kennisgemaakt.”

Hoe zijn de taken verdeeld tussen u en oprichter en eigenaar Michaël Antonissen?

POTVIN. “Michaël heeft het bedrijf veertien jaar geleden opgestart als een eenmanszaak. Samen met Nicolas Van Eupen heeft hij het doen groeien tot een bedrijf waar 22 mensen werken. Michaël en Nicolas concentreren zich op de acquisities. Gronden verwerven is een tijdrovende bezigheid. Je moet er ook veel de baan voor op en dat valt moeilijk te combineren met het leiden van een team. Daarvoor hebben ze mij aangetrokken. Ook het personeelsbeleid hoort bij mijn takenpakket. En ik probeer ook mijn steentje bij te dragen bij de acquisitie van projectgronden.”

We horen van andere residentiële projectontwikkelaars dat de markt stilaan oververhit geraakt. Ervaart u dat ook?

POTVIN. “Op sommige locaties worden zotte prijzen geboden. Hoe kan je daar ooit een rendabel en verkoopbaar project realiseren? Aan het einde van de rit moeten mensen de appartementen willen kopen en kunnen betalen. Wij blijven weg van die oververhitte markten. Wij zoeken plekken die het potentieel hebben een triple-A-locatie te worden: wijken die in volle ontwikkeling zijn, waar een masterplan voor klaar ligt, of waar de stad de komende tien jaar zal investeren in het openbaar domein.”

U ontwikkelt vooral in en rond Antwerpen en Brussel. Overweegt u andere markten aan te boren?

POTVIN. “Daar zijn we mee bezig. In Kortrijk hebben we een oud politiekantoor in de buurt van de Grote Markt gekocht. We hebben ook een projectgrond gekocht in Gent. Daarnaast werken we aan dossiers in Mechelen en Aarlen. We prospecteren ook op de Luxemburgse en de Nederlandse markt. We evalueren een projectgrond aan de hand van vier criteria: de locatie, de mobiliteit, de werkgelegenheid in de regio en de beleving in de buurt. We stellen onszelf altijd de vraag: zouden we hier zelf graag wonen?”

Sven Potvin (38)

Is: CEO van projectontwikkelaar Antonissen Development Group Vrije tijd: familie en triatlon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content