Profliga hoopt op meer geld voor hervormde voetbalcompetitie

De Profliga kan elk ogenblik de aanbesteding voor de uitzendrechten van de Jupiler League van 2008 tot 2011 aan mogelijke bieders bezorgen. De zenders wachten in spanning af, want ook hun voetbalseizoen hangt ervan af.

Waarom werd de aanbesteding niet eerder uitgeschreven?

De Profliga plant een hervorming van de Belgische voetbalcompetitie. Dat gebeurt in de hoop meer op te halen dan de 36 miljoen euro die Belgacom TV de afgelopen drie jaar elk seizoen op tafel legde voor de uitzendrechten van de Jupiler League. Als de competitiehervorming er komt, zullen er vanaf het voetbalseizoen 2009-2010 nog zestien ploegen spelen in eerste klasse – twee minder dan nu – waardoor er meer topmatchen op het scherm kunnen verschijnen. De tweedeklassers doen echter moeilijk, omdat zij in dat scenario een promoveerder inleveren. Topclubs als Anderlecht en Standard lieten al weten dat ze bij het uitblijven van een hervorming hun tv-rechten zelf willen aanbieden en niet gezamenlijk met de andere clubs zoals tot nu het geval was. Zolang er geen overeenstemming is, kan de Profliga geen voorwaarden in een aanbesteding inschrijven.

Welke gevolgen heeft dat voor de bieders?

Mocht de competitiehervorming een feit worden, dan zullen de geïnteresseerde bieders hun gesloten enveloppen beter moeten vullen. De waarde van de uitzendrechten wordt dan geschat op vijftig miljoen euro per voetbalseizoen. Zonder aangepaste competitievorm zullen de biedingen waarschijnlijk niet veel hoger liggen dan in 2005. Al wordt verwacht dat de prijs die betaald wordt voor het tv-contract sowieso wel wat zal stijgen, simpelweg door het vraag-en-aanbod- principe. Belgacom en Telenet waren er vorige keer allebei op gebrand het contract binnen te rijven en dat lijkt nu niet anders. Belgacom reageert dat het bestek afgewacht moet worden, maar dat het niet vanzelfsprekend is dat het meer biedt dan de vorige keer.

Welke bieder is topfavoriet?

De honderden miljoenen euro’s die Belgacom de voorbije jaren spendeerde, waren het volgens het bedrijf allemaal waard. Ongeveer een op de drie van zijn klanten heeft een All Footabonnement voor de wedstrijden van de Jupiler League. Volgens waarnemers heeft Belgacom geen overlevingsstrategie om zonder het uitzenden van het Belgische voetbal voort te kunnen. De Belgische competitie niet langer uitzenden, hoeft geen fatale gevolgen te hebben, klinkt het bij Belgacom. Niets zegt dat de voetbalabonnees zullen overstappen.

Telenet heeft al een groot aanbod buitenlands voetbal, wat doet vermoeden dat de onderneming niet zal vechten voor het tv-contract. Drie jaar geleden spande de telecomoperator een rechtszaak aan tegen de Profliga omdat de contractbesprekingen niet correct zouden zijn verlopen. Wellicht geeft Telenet zich ook deze keer niet zomaar gewonnen.

Ook VT4 profileert zich de jongste tijd duidelijk als voetbalzender, hoewel het zelf zegt dat voetbal nooit winstgevend is voor commerciële zenders. Maar het lokt natuurlijk wel kijkers. Net zoals de Vlaamse Media Maatschappij moet de zender de aanbesteding afwachten om te weten hoe de pakketten verdeeld worden. Maar de kans lijkt groot dat VT4 ervoor kiest een gedeelte over te kopen van de hoogste bieder. (T)

Door Sjoukje Smedts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content