Profiteren van de crisis

Al had hij het liever anders gezien, de financiële crisis kwam voor Dirk Saelens niet helemaal ongelegen. Een jaar geleden ruilde hij zijn baan als hoofdanalist bij KBC Securities voor die van vermogensbeheerder bij het Antwerpse Fin.Co. “Dankzij de financiële crisis heb ik de tijd gekregen om rustig mijn investeringsvisie te bepalen. In een boomende markt is dat toch een stuk moeilijker.”

“Als analist aan de sell side wordt je agenda grotendeels bepaald door de omgeving. Zo ben je heel sterk afhankelijk van het marktsentiment en van de financiële kalender van de bedrijven die je moet opvolgen. Als vermogensbeheerder kan ik hier meer mijn eigen ideeën ontwikkelen. Maar dat houdt ook een veel grotere verantwoordelijkheid in.” Bij KBC Securities was hij gespecialiseerd in de telecom- en de technologiesector, in zijn nieuwe job moest hij zijn horizon verruimen.

Dat hij net voor de grote crash kon beginnen als fondsbeheerder bezorgde hem enkele voordelen. Zijn collega’s hadden al een portefeuille opgebouwd en die werden soms geconfronteerd met klanten die hun cash opvroegen. Noodgedwongen moesten die fondsbeheerders dan in een dalende markt aandelen verkopen wat het rendement natuurlijk niet ten goede kwam. “Ik had inderdaad het geluk dat ik nog aan mijn portefeuille moest beginnen. De crisis zorgt momenteel voor tal van opportuniteiten. Het wordt met de dag plezanter”, zegt de licentiaat wiskunde die van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken.

In zijn investeringsstrategie verwijst Fin.Co naar klassieke strategieën. De voorbije maanden kwamen die theorieën echter steeds meer onder druk te staan. “Ik ben het daar absoluut niet mee eens”, reageert Saelens. “Investeren op lange termijn houdt onder andere in dat je ook geduld moet hebben om in te stappen. Buy and hold kan je volgens ons wel optimaliseren door gespreid aan te kopen, maar ook door gespreid te verkopen. Daarnaast blijven we focussen op value. Al moeten we wel oppassen voor de value trap. Er zijn namelijk heel veel bedrijven die nu spotgoedkoop noteren, maar die wel een hoge schuldpositie hebben. Dat houdt belangrijke risico’s in. Wij zoeken in de eerste plaats naar bedrijven die de crisis beter verteren dan hun concurrenten.”

Gedwongen door de omstandigheden proberen de grootbanken op allerlei manieren te besparen op de personeelskosten. Niet zelden zijn het de analisten die het gelag betalen. Zo besliste Dexia om het Belgische analistenteam op te doeken. Toch denkt Dirk Saelens niet dat dit aanleiding zal geven tot een verschraling van het aanbod aan analyses waardoor Belgische bedrijven niet meer zullen worden opgevolgd.

Dirk Saelens (37)

Is: fondsbeheerder bij Fin.Co

Hobby’s: fietsen, spinning, fitness en badminton

DVT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content