Tegenwoordig kun je gemakkelijker en sneller een bedrijf oprichten. Ook diverse middelen zijn binnen handbereik. Niet alleen financiële middelen, maar ook informatie van allerlei aard. Het is een cliché van formaat, maar de wereld is een dorp geworden en iedereen kan iedereen bereiken, of toch bijna. Tegelijk zijn er ook meer en beter opgeleide mensen beschikbaar. Toch is om te groeien professionalisering hard nodig.
Mario De Vry: “In het kmo-segment is er vaak nog wel werk aan de winkel als het over professionaliseren van de interne processen gaat. Ondernemers werken vanuit hun kennis, ervaring en buikgevoel. En vaak is de oprichter-eigenaar tegelijk CEO, CFO, COO, HR Manager en ga zo maar door. Al die jobs kun je niet tegelijk goed doen. Vooral niet als het bedrijf begint te groeien, laat staan als het uit zijn voegen barst. Vanuit mijn job heb ik enorm veel respect voor die kmo-bedrijfsleiders gekregen. En wees gerust: ze zijn moedig en ze hebben lef.”
“Het is vaak vanuit hun buikgevoel dat ze hun onderneming begonnen zijn”, vervolgt De Vry. “Maar plots is er meer nodig en is het tijd om aan een middenkader te denken dat het bedrijf op diverse vlakken kan ondersteunen. Aan een formeel beslissingsproces ook. Het kan best wel aangenaam werken zijn in een bedrijf met een vlakke structuur, maar zo’n bedrijf is tegelijk kwetsbaar. Wat gebeurt er als die ene duivel-doet-al plots zou wegvallen? Dat gevaar is allesbehalve denkbeeldig.”
Familie niet altijd de oplossing
Joachim Verheyen: “Ook de opvolging in een familiebedrijf kan een groeipijn zijn, en er zijn best wel wat familiebedrijven in België. En ook daar is vaak nood aan professionalisering. Wie neemt het bedrijf over, wordt het een van de kinderen of een externe manager? Veel familiebedrijven zijn nog geneigd om per definitie het bedrijf door de familie te laten leiden. Vaak werkt dat perfect, maar soms hebben familieleden niet noodzakelijk zin in die opvolging of zijn ze misschien niet de juiste persoon.”
“Het emotionele speelt een rol en afstand doen vergt veel moed, maar je kunt de eigendom en de leiding van het bedrijf ook uit elkaar houden. Familiebedrijven kunnen veel baat hebben bij externe ervaring en kennis in het management en de raad van bestuur. Bijvoorbeeld om een duidelijke, dynamische en flexibele groeistrategie uit te tekenen. Problemen met de opvolging kunnen een hypotheek op de groei van het bedrijf betekenen. Een onafhankelijke vertrouwenspersoon kan daarbij een objectiverende rol spelen.”
‘War for talent’ nog niet gestreden
“Ook buiten het management om heeft een bedrijf de juiste mensen op de juiste plaats nodig”, licht Peter Danneels toe. “Daarom bieden we bedrijven – ook snelgroeiende – vanuit verschillende competentiecellen een brede waaier van diensten op het vlak van human resources aan.”
“Veel bedrijven kampen nog altijd met de War for talent. Dat is lang geen loos begrip en de beschikbaarheid van geschikte en gemotiveerde medewerkers is nog altijd een belangrijk issue. Geschikte medewerkers zijn voor de verdere professionalisering en groei van bedrijven nochtans van groot belang. Heel wat vacatures blijven lang openstaan en dan zijn er nog de knelpuntberoepen. De schaarste aan de juiste medewerkers geldt overigens zowel bij kmo’s als bij grote ondernemingen.”