PROF OP EIGEN TERREIN

Wat begint een profvoetballer wanneer hij zijn voetbalcarrière stopzet? Voor velen ligt het antwoord niet voor de hand. Willy Wellens (44 j.) hoeft zich daar alvast niet meer om te bekommeren. Sinds kort is de Diestenaar de nieuwe sportmanager van adidas België. Het gaat hem niet langer om een eigen contract voor een seizoen, vandaag haalt hij de marketingcontracten binnen voor “zijn” bedrijf.

Voor adidas is voetbal een belangrijk domein: 80% van de overeenkomsten betreft deze tak van de sport. Wellens is er dan ook een gegeerde nieuwe kracht: wie is er trouwens beter thuis in het vak dan hijzelf? In het Belgische voetbalwereldje beschikt hij bovendien over een uitgebreid relatienetwerk.

Adidas heeft al een aantal contracten afgesloten met topclubs, onder meer met Anderlecht, Club Brugge en Standard. “Dankzij deze contracten coveren we het hele land. Maar ook individuele spelers als Luc Nilis, Franky Van der Elst of Glen De Boeck hebben een overeenkomst afgesloten,” zegt Wellens. In de marge zijn er ook contacten in het basketbal ( Sunair Oostende en de nationale ploeg), het volleybal ( Go Pass Lennik) en het handbal (onder meer Hasselt).”

Als profvoetballer heeft Wellens een carrière van niet minder dan 22 jaar achter de rug. Hij speelde 600 wedstrijden in eerste klasse, enkel Raymond Mommens deed het ooit beter, met 607 machten. Hij studeerde af als technisch tekenaar A2, maar dat vak oefende hij nooit uit. Het eerste wat hij “tekende” was een profcontract bij SK Lierse. Wellens was toen achttien.

De volgende twee decennia speelde hij bij RWDM, Standard, Club Brugge, Beerschot, Kortrijk, opnieuw RWDM, Cercle Brugge en ten slotte bij Racing Mechelen. Zijn voetbalcarrière zette hij stop op zijn veertigste.

“Als profvoetballer had ik een schitterend leventje. Dat besef je pas als het eenmaal voorbij is,” blikt Wellens terug. Veel voetballers komen nadien in het trainerschap terecht, ook Wellens ging aanvankelijk deze weg op. Hij werd hulptrainer van Jos Daerden bij Beveren, later hoofdtrainer van derdeklasser SK Roeselare. Zijn taak combineerde hij met een job als vertegenwoordiger van sportartikelen.

Tot adidas hem opbelde. Willy Wellens: “Ik twijfelde niet en koos voor zekerheid, als trainer heb je die niet. Als profvoetballer verdiende ik goed, maar ook daar had ik geen echte zekerheid.” Spijt van zijn keuze heeft Wellens niet: “Vanaf de eerste dag voel ik me hier thuis.” Hoe kan dat anders, te midden al die voetballen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content