Producenten mondmaskers buiten adem

© Getty Images

Met de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar mondmaskers ontploft.

Uitverkocht

Door de verhoogde vraag naar medische mondmaskers zijn er in ons land nog maar weinig of geen meer te vinden. De apothekers in Leuven meldden dat ‘heel Leuven leeggekocht’ was, vooral door Chinezen die de mondmaskers opsturen naar familie in China. Op de webwinkel bol.com stond op 4 februari dat er uiterlijk 14 februari weer mondmaskers zouden zijn. Barthels Medical wist te melden dat het zonder maskertjes zat en dat de volgende voorraad pas in mei wordt verwacht. “De grote vraag komt van bedrijven. Zij kopen de maskers aan en sturen ze naar China”, was het commentaar bij Barthels. Ook de vraag naar alcogel en ontsmettingsmiddelen neemt toe.

Productie

3M Belgium, een van de grote producenten van mondmaskers, heeft de productie opgedreven. “3M heeft productie-eenheden over heel de wereld. Bij een epidemie of een pandemie, zoals nu, hebben we een internationale organisatie van experts om de grootste noden te lenigen”, zegt Kathleen Swaelen van 3M Belgium.

Soorten maskers

Er zijn soorten mondmaskers. “Er bestaan twee grote families van mondmaskers”, zegt Kathleen Swaelen. De eerste is die van het chirurgische of medische mondmasker. Dat beschermt de buitenwereld tegen besmetting via hoesten of niezen door de drager. Ook speeksel komt zo niet in de omgeving. De tweede familie is die van de maskers die de drager moeten beschermen tegen de buitenwereld. “Zo’n masker moet goed dicht tegen het aangezicht zitten en heeft een filterende werking”, zegt Swaelen.

Eerste gebruik

Het chirurgisch masker zou voor de eerste maal gebruikt zijn in 1897 door de Franse chirurg Paul Berger. Hij merkte dat hijzelf en zijn assistenten na operaties ontstekingen en blaasvorming in de mond en kaken kregen. Hij zag ook dat tijdens ingrepen speekseldruppels op de patiënt terechtkwamen. Berger maakte een rechthoekig kompres van zes lagen verbandgaas, dat de mond en neus bedekte.

Materiaal

De mondmaskers worden volgens Kathleen Swaelen nu gemaakt van kunststofvezels die elektrostatisch geladen zijn. Dat filtert deeltjes uit de omgevingslucht. De kunststoflaag wordt tussen katoenen lagen geplaatst. Er zijn maskers met vierkantjes of rondjes voor de mond. Dat is een uitademingsventiel om het comfort van de drager te verbeteren.

Mode

Vooral in China, Japan en Zuid-Korea is het dragen van mondmaskers gemeengoed in tijden van griep, en ook om te voorkomen dat bij luchtvervuiling stofdeeltjes ingeademd worden. De maskers zijn zelfs een modestatement in de Japanse en Koreaanse popscene. Er zijn maskers in kleuren en met tekeningen. Maskers worden ook aangeboden als promotieproduct met het logo van het schenkende bedrijf erop.

0,5 euro

per stuk, betaal je bij e-commercewinkels als bol.com voor een gewoon medisch masker.

4 keer

meer waard zijn de aandelen van het Japanse Kawamoo Corp, dat medische mondmaskers maakt, sinds januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content