‘Probeer niet direct alles te veranderen’

© Debby Termonia

ALEXANDER DEWULF CEO Cebeo

“Francis Verheughe van Siemens België leerde me hoe ik met mensen moet omgaan. Het is niet altijd goed direct je doel te poneren met rationele argumenten. Als je dat doet, kom je in een spel van aanval en verdediging terecht. Je moet met je mensen spreken en hen begeleiden, terwijl je je doel voor ogen houdt. Het is beter dat je met een consensus tot je beslissing komt. Voor mij was het een belangrijke wending in mijn carrière te zien hoe je menselijk leiderschap aan de dag kunt leggen en niet alleen leiderschap dat vertrekt uit expertise. Menselijk leiderschap betekent empathisch vermogen hebben, de impact van de beslissing op mensen inschatten en hun de tijd geven om de beslissing te verwerken.”

“Consensus bereiken doe je door een goed en breed kader te scheppen. Zo creëer je ruimte. Mensen krijgen het gevoel dat er ook plaats is voor hun mening. Onderbreek hen ook niet, maar laat hen uitspreken. Bekrachtig ook wat je mensen zeggen. Zo moedig je hen aan voor hun mening te blijven uitkomen.”

“Het was zeker niet gemakkelijk in een familiebedrijf als eerste externe CEO. Het heeft zowel van mij als van de organisatie aanpassingen gevraagd, en vooral vertrouwen. Probeer eerst en vooral niet direct alles te veranderen, maar heb respect voor wat er allemaal goed gaat en wat de mensen hebben gepresteerd in het verleden. Luister heel goed naar hen en zoek een draagvlak. Vervolgens moet je een goede strategie maken, zodat je mensen zien waar ze naartoe moeten. Pas daarna kun je je organisatie daarop enten. Neem daar je tijd voor. Wij hebben er acht jaar over gedaan om de mensen in het directiecomité te vervangen.”

NIELS VAN BERLAER Businessunitmanager oil & gas DEME

“Als jonge leider mag je niet vergeten aan je eigen ontwikkeling te werken. Dat kwam sterk naar voren in de gesprekken met Alexander. Je probeert op je werk elke dag de zaak te doen draaien, maar je moet ook je skills aanscherpen en bijstuderen. Dat was ik uit het oog verloren. Voor een MBA heb ik weinig tijd, maar ik ben wel veel meer vakliteratuur gaan opzoeken en heb online boeken gekocht. Er ligt een dikke stapel op het nachtkastje.”

“Je hebt een solide thuisbasis nodig om je ding te kunnen doen als leider van een team. Ik dacht altijd dat ik een goede communicator was, die zaken benoemde. Op het werk deed ik dat wel, maar thuis helemaal niet. Als leider leer je met mensen om te gaan en kweek je empathisch vermogen. Je leert goede zaken aan te moedigen, maar ook iets te zeggen als iemand een fout maakt. Ik merkte dat ik die dingen toepaste op het werk, maar niet thuis. Nu doe ik wel moeite om thuis toe te lichten wat ik doe.”

“Ik woon in Steenokkerzeel, vlak bij Zaventem. Enkele weken geleden stelde Arnaud Feist zijn strategisch plan voor 2040 voor. Ik vind het inspirerend om iemand nog eens rechtuit te horen spreken over waar hij als CEO met Brussels Airport naartoe wil. Iedereen kent het probleem van de uitbreiding van de luchthaven. Ik vind het inspirerend dat er in België nog CEO’s zijn die met hun visie naar buiten durven te komen, zelfs al stelt hij zich daar kwetsbaar mee op. Je kunt dat vergelijken met een ander nieuwsfeit, de betonstop van de (Vlaamse, nvdr) regering in 2040. Terwijl Arnaud Feist zegt waar hij in 2040 wil staan met de luchthaven, zegt de regering dat ze pas in 2040 zal ingrijpen. Dat inspireert mij niet. Dat is de stilstand proclameren.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Benny Debruyne – fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content