‘Probeer je gedachten niet te stoppen’

KARIN LAVERGE "Door het multitasken daalt onze productiviteit met 40 procent." © ALAIN GIEBENS

Uw brein is prima in orde? En toch kunt u dat complexe orgaan trainen zodat u rustiger betere beslissingen kan nemen. Mediteren is de sleutel, en veel CEO’s hebben die al gevonden.

Af en toen ondervindt Karin Laverge, voormalig CFO van Groep Zorg in Kortrijk, hoe groot de afkeer tegen mediteren in sommige bedrijven nog is. “‘Kun je een keynote geven zonder het woord meditatie te gebruiken?’ vragen sommige organisatoren me. Het woord alleen al roept blijkbaar weerstand op”, vertelt ze. Tijdens haar keynote op het Executive Forum in het kasteel van Brasschaat, georganiseerd door House of Executives, mag ze wel voluit gaan. Bij de aanwezige CEO’s, CFO’s en personeelsdirecteurs is nauwelijks weerstand te merken wanneer Laverge iedereen in de zaal uitnodigt voor een experiment. “Denk aan een onderwerp dat je irriteert. Sluit je ogen. Adem rustig in en iets langer uit.” Twintig seconden later mag iedereen zijn ogen weer openen. Groot is de verbazing als blijkt dat zo goed als niemand de afgelopen twintig seconden aan het irriterende probleem gedacht heeft. Moeilijker hoeft meditatie niet te zijn, volgens Laverge.

Van nature lui

Ondanks de tegenstand die ze soms nog krijgt, ondervond Laverge tijdens het schrijven van haar boek Word CEO van je brein dat veel CEO’s en leidinggevenden het mediteren omarmd hebben. Heidi Rakels (oprichter Guardsquare) vindt onder meer rust in meditatie. Ook Michel Delfosse (CEO Bel&Bo), Wouter Torfs (CEO Schoenen Torfs), Mimi Lamote (CEO Mayerline), Ilham Kadri (CEO Solvay), Toon Bossuyt (CEO Boss Paints), John Metselaar (professor Leading Innovation Solvay Brussels School) trainen hun brein met de een of andere vorm van meditatie.

Laverge benadrukt dat mediteren niet vanzelf komt. “Ons brein is van nature lui en heeft het moeilijk in het hier en nu te zijn. Het genereert 50.000 gedachten per dag, waarvan 80 procent negatief is. Ons brein ontvoert ons naar andere locaties en tijdzones. En het kan maar één ding tegelijk. We denken wel dat we meerdere taken tegelijk kunnen uitvoeren, maar onze productiviteit daalt door het multitasken met 40 procent.”

Hier en nu

Het recept van Laverge? Adem. “Ademen is niet alleen een advies dat ik iemand wel eens geef voor een vergadering. Ook als acroniem is het woord een leidraad, zeker wanneer je overspoeld dreigt te worden door stress of emotie.” De A staat voor aandacht in het hier en nu. “Dat kan met klassieke mindfulnessoefeningen die de aandacht naar je zintuigen brengen”, zegt Laverge. “Let op wat je kunt horen, voelen, proeven. Het doel is niet je gedachten te stoppen, want dat lukt toch nooit. Het is een training om op momenten van stress je aandacht op het hier en te vestigen.”

De D staat voor dankbaarheid. “Als je dat gevoel kunt opwekken, is er geen plaats voor irritatie en stress. Die kwaliteit komt elke leidinggevende ten goede”, zegt Laverge.” De E verwijst naar empathie. “Je voelt wat dat doet als je iemand willekeurig uitkiest en die met gesloten ogen het allerbeste toewenst in zijn of haar leven. Velen krijgen dan zelf een glimlach op het gezicht.” De M staat voor move, waarmee Laverge iedereen in de boardroom wil aanzetten tot actie: “Je actie zal bewuster zijn en tot betere beslissingen leiden.”

Karin Laverge, Word CEO van je brein, Gompel& Svacina, 207 blz., 24,90 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content