PRIVE-HANDELSATTACHÉ

Op 7 april begeleidt Michel Hellawell met zijn adviesbureau Green Organization een particuliere handelsmissie van een tiental bedrijven naar de Braziliaanse staat Bahia. De geplande officiële handelsmissie van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel (BDBH) voor begin deze maand werd afgelast na protest van Brazilië tegen een prijsuitreiking door de Koning Boudewijn Stichting aan een ngo die opkomt voor landloze boeren.

Hellawell kent Bahia en heeft contacten met regeringsleden van deze deelstaat. Sinds 1972 organiseert de 49-jarige Linkebeekenaar in verschillende zalen in Europa het spektakel Brasil Tropical. Elk jaar opnieuw lokken deze dansers uit Bahia duizenden toeschouwers.

In november 1996 richtte Hellawell, een selfmade man, Green Organization op. Samen met enkele Braziliaanse partners teelt en verwerkt deze onderneming in Bahia oliehoudende zaden. De Belgische activiteiten zijn er echter op gericht om ondernemingen vooral kmo’s te adviseren bij hun verovering van Brazilië.

Hellawell besloot eind vorig jaar om de missie naar Bahia te starten. Als bestuurder van de Belgisch-Braziliaanse Kamer van Koophandel voelde hij een toenemende belangstelling van kleine bedrijven die zaken willen doen in Brazilië. De officiële handelsmissies zijn volgens Hellawell te veel op protocollaire toestanden gericht, iets waar kleinere bedrijven weinig of geen boodschap aan hebben. De afgelasting van de officiële handelsmissie toont volgens de Braziliëkenner aan hoe mank het beleid inzake buitenlandse handel hier loopt : “Indien de officiële missie toch was doorgegaan, was het succes ervan waarschijnlijk beperkt geweest omdat in dezelfde week de Amerikaanse president Clinton het land bezoekt.”

De focus op Brazilië neemt niet weg dat deze entrepreneur ook in België erg actief is. Zo is hij partner in het Brusselse engineeringbureau Setecsa & Lippe en in het Ukkelse bedrijfspark U2000. Het organiseren van evenementen is in de loop der jaren ook niet beperkt gebleven tot Brasil Tropical. Harry Bellafonte, Barbara Hendrickx, Shirley Bassey en vele andere grote artiesten werden door de man naar hier gehaald. Michel Hellawell : “Ik heb een natuurlijke behoefte om te kunnen ondernemen en in te gaan op uitdagingen. Ik heb echter duidelijk ondervonden dat het de voorbije jaren in Brazilië aanzienlijk makkelijker is geworden om dit te doen terwijl het in België almaar moeilijker werd.”

MICHEL HELLAWELL (GREEN ORGANIZATION) Privé-initiatief voor handelsmissie naar het buitenland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content