Zowat elk merk heeft stilaan minstens één volledig elektrisch model in het gamma. Daarbij hanteren de constructeurs twee strategieën. Merken zoals Audi, Mercedes en Volkswagen pakken uit met een nieuwe modellijn en een aparte naam. Bij Audi hebben ze het over de ‘eTron’, bij Mercedes beginnen de elektrische modellen met ‘EQ’ en Volkswagen lanceert na de ID.3 binnenkort ook de ID.4, terwijl er al prototypes zijn van de ID.5 en de ID.6. In het andere kamp zitten merken zoals Volvo en de PSA-groep van Peugeot, Citroën, DS en Opel. Van elk nieuw model bestaat naast de klassieke motor ook een volledig elektrische variant. Dat is het geval voor de recente Opel Corsa en de Peugeot 208. Citroën lanceert zijn compacte middenklasser C4 dus meteen ook in een elektrische variant.
De cijfers zijn veelbelovend, maar je moet ze, zoals altijd met elektrische auto’s, met een flinke snuif zout nemen. Volgens de WLTP-norm heeft de elektrische C4 een autonomie van 350 kilometer. Maar 265 kilometer zal al een heel realistische schatting zijn als je ook wel eens op de autoweg komt, en een overschatting in het vriesweer van deze week. Dat zeer hebben alle elektrische auto’s. Om de batterij in comfortabele omstandigheden op te laden, heb je een wallbox nodig, want in een klassiek stopcontact duurt het minstens 24 uur.
Onderweg laat de elektrische C4 al snel voelen dat het hem in de eerste plaats om comfort te doen is. De acceleratie is minder scherp dan in veel andere elektrische auto’s, en dat is prima. De akoestische isolatie is uitstekend, waardoor de elektrische wagen ook op de autoweg bijzonder stil blijft. Neem daarbij de progressieve vering die Citroën vorig jaar met de C5 Aircross invoerde, en je maalt kilometers in een heerlijk salonnetje. Dat gevoel wordt in de hand gewerkt door de besturing die verrassend licht aanvoelt voor een zware elektrische auto.
Het interieur oogt best origineel, met een stuur dat knipoogt naar het verleden van het merk, een leuk hendeltje voor de automaat, een volledig digitaal instrumentenbord en leuke vondsten zoals een lade boven het handschoenkastje waarin je een tablet kwijt kunt of die op een houdertje kunt monteren.
Citroën ë-C4
Motor: elektrisch, synchroon, 136 pk, max. koppel 260 Nm
Batterij van 50 kWh
Prestaties
Topsnelheid: 150 km/u
0-100 km/u in 9,7 sec.
Autonomie (WLTP): 350 km
Normverbruik: 16 kWh/100 km
Testverbruik: 19,1 kWh
Instapprijs: 35.600 euro
+ Comfortgevoel
– Zichtbaarheid achteruit
4 X Citroën C4
1. Met de komst van de nieuwe C4, die eind deze maand in de concessies opduikt, heeft de PSA-groep nu al zes volledig elektrische modellen in de showroom. Naast deze Citroën zijn er ook de 3 Crossback van DS, de e-2008 en e-208 van Peugeot, en de Mokka-e en de Corsa-e van Opel.
2. De nieuwe C4 wordt met drie aandrijfvormen gelanceerd: elektrisch, benzine en diesel. Van de benzinemotor, een driecilinder van 1,2 liter, zijn er drie versies van 20.750 tot 31.100 euro (100, 130 of 155 paarden). Dieselen kan van 22.750 euro (110 paarden) tot 27.550 euro (130 paarden). We konden heel even met de benzine- en dieselversie rijden en ontdekten in beide gevallen een compacte middenklasser die eerder scoort met zijn comfortgevoel dan met zijn gespierde rijdynamiek.
3. Ook aan de stoelen besteedde Citroën veel aandacht. Ze zitten als gegoten en dragen bij tot het gezellige gevoel aan boord.
4. De C4 komt met een kofferinhoud van 380 liter, wat niet riant is, maar aanvaardbaar voor een compacte gezinswagen. De inrichting van het interieur is knap voor de inzittenden achteraan. Daar heb je zelfs voldoende beenruimte als je meer dan 1,85 meter lang bent.