PRIMA DONNA

Velen voelen zich misschien tot het ambt geroepen, maar er is uiteindelijk maar één uitverkorene. Marie-Claire Robijns (46 j.) mag zich voortaan de Prima Donna van de Belgische secretaressenwereld noemen, nu ze sinds 2 september premier Jean-Luc Dehaene administratief bijstaat.

Secretaresse zijn van de premier. Het is niet bepaald een nine-to-five-job. “Er wordt inderdaad een verregaande flexibiliteit van ons verwacht,” zegt Marie-Claire Robijns. “Maar dat leven ben ik al gewoon.” Robijns is immers niet uit het niets verschenen in de dichtste kring rond Jean-Luc Dehaene. Ze leerde de premier kennen in de jaren zeventig, toen hij arrondissementsvoorzitter was van de CVP. Begin de jaren tachtig werd Robijns door Dehaene gevraagd om het secretariaat voor politiek dienstbetoon waar te nemen. Dat deed ze de voorbije vijftien jaar onafgebroken. Toen Jean-Luc Dehaene de voorbije maanden een opvolgster zocht voor Rosa Debaus, die met pensioen ging, was de keuze snel gemaakt. “Toch zal ik ook het politiek dienstbetoon nog zoveel mogelijk proberen op te volgen. Als secretaresse van de premier wachten mij vooral twee taken. Eén : de agenda bijhouden ; twee : binnenkomende telefoontjes filteren. Beide opdrachten zorgen voor een meer dan voltijdse bezigheid.”

Marie-Claire Robijns is geboren en getogen in Opwijk (Vlaams-Brabant). Na haar opleiding moderne humaniora begon ze meteen in overheidsdienst te werken, waar ze zich opwerkte tot adviseur op het ministerie van Verkeerswezen. Ze is daarnaast namens de CVP ook schepen van Cultuur. Robijns is gehuwd, heeft twee dochters ( Marijke en Annelies) en sinds drie maanden ook een kleindochter ( Maya). Het jaar ’96 kan dus niet meer kapot.

Dagelijks trotseert ze de files om in de vroege ochtenduren vanuit Opwijk in de Wetstraat 16 te belanden. Er mag worden aangenomen dat de secretarese van Jean-Luc Dehaene ook veel van voetbal afweet. “Niet echt,” zegt Robijns. “Maar ik volg natuurlijk de resultaten. Mijn echtgenoot is een rasechte supporter van Club Brugge. Dat helpt dus wel.” Of ze nu een meisjesdroom realiseert ? “Neen, in mijn jeugd heb ik nooit gedacht dat dit mij kon overkomen.”

In de weinige vrije tijd die haar rest, vertoeft Marie-Claire Robijns vooral in haar keuken en bibliotheek. “Ik kook heel graag,” zegt ze. “Daarnaast vind ik vooral verstrooiing in een goed boek, liefst met wat historische achtergrond. Zo las ik onlangs iets over de heksen en de rol van de vrouw in vroegere tijden. Passionant.” Of de premier de eerste werkdag van zijn nieuwe secretaresse ook heeft opgevrolijkt met een ruiker bloemen ? “Hij is deze morgen al heel vroeg gaan vergaderen,” weet Robijns. “Na de middag stond de ruiker inderdaad op mij te wachten. Na vijftien jaar bij Jean-Luc Dehaene weet ik alvast dat hij een heel dankbare baas is.”

MARIE-CLAIRE ROBIJNS Na vijftien jaar bij Jean-Luc Dehaene weet ik alvast dat hij een heel dankbare baas is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content