Prijzen voor telefoon en internet worden eenvoudig

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Telefoon gaat de weg van het internet op: forfaitaire tarieven, alles in één bundeltje. ScarletOne is maar het begin.

De Nederlands-Belgische operator Scarlet zette deze maand een nieuwe trend: het gebundelde telecomabonnement voor een forfait. ScarletOne is telefoon, gsm en internet in één pakket voor een lanceerprijs van 49,95 euro per maand, onbeperkt nationaal telefoneren naar vaste nummers inbegrepen. Er is geen factuur van Belgacom meer. Scarlet zelf huurt de lokale koperdraad. Het was de eerste keer sinds de vrijmaking van de vaste telefoniemarkt op 1 januari 1998 dat een klassieke telecomoperator een telefonieproduct voor particulieren uitbracht waar Belgacom niet aan te pas kwam.

Volgens Andrew Odlyzko van de universiteit van Minnesota ligt daar de toekomst voor de telecom: forfaitprijzen. Historisch neigt de telecomindustrie naar eenvoud, betoogt hij in een interessante vergelijking tussen de transport- en de telecomindustrie. In België kwam Tele2 met zijn simpele prijs van 2,4 cent per minuut dicht bij het ideaal. De jongste all-inaanbiedingen gaan echter nog een stuk verder.

Erwin Welleman van Muxum, een netwerkintegrator, is daar niet verbaasd over. “De capaciteit van de backbonenetwerken op transportniveau ligt vandaag duizenden keren hoger dan de vraag,” zegt hij. Het gevolg is dat ‘domme’, goedkope Ethernet-technologie ook de operatoren verovert. Alle verkeer over één netwerk. Daar gaat ScarletOne over. Al wie de shake-out heeft overleefd, heeft zijn eigen netwerk: de kabeloperatoren, Belgacom, Scarlet en Versatel. En het is niet toevallig dat Scarlet als eerste niet-kabelaar de Belgacom-factuur kan schrappen: hun netwerk is al fijnmaziger dan dat van Versatel.

Het nieuwe ScarletOne routeert telefoongesprekken op dezelfde manier als internetverkeer. Mettertijd zet dat het hele tarificatiemodel in de telefonie op zijn kop. Eerst gedeeltelijk, en ooit helemaal, vallen de interconnectiekosten weg. Die kosten betalen operatoren elkaar om gesprekken af te wikkelen. Ze zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de operatoren. Het internet heeft echter geen concept van ‘interconnectiekosten per gesprek’. Men praat er over trafiekvolumes, niet over elke bit.

Operatoren zullen de wegvallende interconnectiekosten moeten recupereren door een hoger abonnementsgeld aan te rekenen. “Het variabele gedeelte van de kost wordt steeds kleiner, dus het argument om variabel te tariferen wordt steeds zwakker,” zegt Rune Aresvik, een van de telecomspecialisten van bedrijfsadviseur A.T. Kearney.

Voor iedereen een goede zaak

Volgend jaar komt daar dus digitale televisie bij. Belgacom zal televisie met zijn andere aanbiedingen moeten bundelen, wil het kabelklanten tot overstappen bewegen. Klanten die gebundelde diensten kopen, zijn ook trouwer, weet Aresvik. “Bundeling van diensten kan de churn bij mobiele operatoren met 20 % verminderen.”

Maar helemaal zover zijn we nog niet. De hoge interconnectiekosten naar een operator als Telenet bedreigen het forfaitmodel. Specialisten merken op dat ScarletOne zich het recht voorbehoudt om klanten af te sluiten die een onregelmatig belpatroon vertonen (lees: stiekem ScarletOne gebruiken om verkeer goedkoop naar Telenet door te sluizen). Toch zit bellen naar gsm’s – 50 % van de oproepen tegenwoordig – maar beperkt in het forfait. ScarletOne was dus eerst, maar of het de goede formule heeft, moet nog blijken.

“Europese operatoren zijn altijd bang geweest voor vaste prijzen, maar ik denk wel dat het die kant opgaat,” zegt Rune Aresvik. Forfaits zijn voor iedereen een goede zaak, meent Odlyzko. “Mensen zijn bereid om extra te betalen voor eenvoudige prijzen, vooral voor forfaits,” denkt hij. Ingewikkelde prijszetting daarentegen remt het gebruik af. En het gebruik afremmen is eigenlijk het laatste wat de moderne operator, met zijn zeeën van capaciteit, moet doen.

Bruno Leijnse

Belgacom

zal digitale televisie

met zijn andere aanbiedingen moeten bundelen,

wil het kabelklanten tot overstappen bewegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content