Prijs energiezuinige woningen stijgt nog

Woningen met een EPC-label A wisselden het afgelopen jaar tegen een 17,9 procent hogere prijs van eigenaar dan vergelijkbare woningen met een label D, blijkt uit de ERA Barometer. “Energiezuinigheid heeft al langer een effect op de prijzen, maar het is nu belangrijker dan ooit”, zegt CEO Johan Krijgsman van het makelaarsnetwerk ERA. Sinds kort geldt een renovatieverplichting bij de verwerving van een energieverslindende woning (EPC-label E of F). “Als je een oude woning met een slechte energiescore tegen een te hoge prijs op de markt brengt, zal die te koop blijven staan.”

Ook een studie van ING België wijst op het toegenomen belang van de energiescore. In een enquête van de bank geeft de helft van de respondenten aan dat ze geen energieverslindende woning meer zouden kopen. 36 procent zou nog wel overgaan tot de aankoop, als er genoeg budget overblijft voor een energetische renovatie.

Een analyse van openbare data door de scale-up Realo leert ook dat de prijzen van de meest energiezuinige woningen in 2022, tegen de trend van de afkoelende markt in, sneller begonnen te stijgen. In Vlaanderen kost een woning met EPC-score A of B vandaag 9 procent meer dan een referentiewoning met label D. In Wallonië is dat zelfs 15 procent, volgens deze analyse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content