Pretentieloze bistro

Het kriebelde al een tijdje bij chef-kok Thijs Vervloet om een tweede zaak te openen. Na Colette, waarmee hij in 2017 een Michelinster in de wacht sleepte, is er sinds mei ook een bistro. Die doopte hij De Vijvers, naar de site waar zijn beide restaurants zich bevinden. Het domein in Averbode is ronduit prachtig en is een ideaal vertrekpunt voor een wandeling of een fietstocht. Ik reserveerde er voor een lunch, waardoor ik het makkelijk kon combineren met een frisse neus én beter kon genieten van het uitzicht. Helaas wordt dat een beetje gehinderd door het terras en de lamellen aan de ramen. Het pand, dat moeilijk dichter bij de vijver kan liggen, is integraal gerenoveerd tot een lookalike van een Franse bistro. Grote toog, waarop de koffiebordjes al netjes uitgestald staan, Thonet-replicastoelen en bistrotafeltjes in marmerlook. Visueel oogt dat zoals het hoort, maar omdat het net niet echt is, boet het wat aan karakter en authenticiteit in.

We steken van wal met een torenhoge stapel goujonettes (8 euro), die verraadt dat we in de Kempen zijn, waar kwantiteit altijd belangrijk is. Maar ook de kwaliteit is goed. Een mooie goudgele, krokante korst met nog sappige grote stukken witte vis vanbinnen zorgen voor een plezierige start. Weliswaar mag er wat meer zout bij, maar een snelle draai aan het zoutmolentje op tafel brengt meteen soelaas. Ook de rest van het à-la-cartemenu bestaat uit Frans-Belgische klassiekers, zoals smakelijke garnaalkroketten (21 euro), met jammer genoeg dezelfde tartaarsaus als bij de goujonettes, of een frisse noordzeekrabcocktail met tomaat en avocado (26 euro). En al kun je die laatste upgraden met een toefje kaviaar, de gerechten zijn geheel vrij van pretentie.

Dat is voor sommigen misschien niet zo spannend, maar het geeft je wel een veilig gevoel. Zo komt een grote hazenrug met mooi versneden stoofpeertjes, knapperig gebraiseerd witlof, veenbesjes en een diep smakende wildsaus (36 euro). Met kroketten erbij zou het nu al Kerstmis zijn, maar ik laat me verleiden door de aardappelpuree volgens Joël Robuchon, die ik me nog herinner van bij Colette, geel blinkend van de boter. Een waar feest! Met als ultieme afsluiter een dame blanche (9 euro) die een al even grote proportie aanneemt als de visreepjes waarmee we gestart zijn. En dan nu gezellig languit in de zetel!

Onze recensent reserveert anoniem en betaalt de rekening.

Bistro De Vijvers

Judocus Pauwelslaan

3271 Averbode

Tel. 013-52.37.75

bistrodevijvers.be

Donderdag – maandag

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content