Powerlist, meest invloedrijke kortrijkzanen

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

de manager van het jaar: Philippe Vlerick (52) BIC Carpets, UCO Textiles, KBC

In Kortrijk staat zijn bed, maar de wereld is zijn speelterrein. En die wereld koppelt hij terug naar zijn basis. Topondernemer en Manager van het Jaar Philippe Vlerick is de discrete spil in een gigantisch netwerk dat vertakkingen kent in de industrie, de haute finance, de vastgoedwereld, enzovoort. Vanuit een statig herenhuis bestiert zijn team alle operaties die hun mentor in gang steekt. Vlerick reist de wereld af, steeds bereid om bij te leren en om er zichzelf van te overtuigen dat een industrieel Europa nog kansen heeft in een gemondialiseerde wereld. Tenminste als dat Europa zich voortdurend aanpast. Dat credo loopt als een rode draad door zijn loopbaan. En hij dwingt gehoor af bij politici, werkgevers- en werknemersorganisaties. Hij laat deuren openzwaaien die voor gewone stervelingen gesloten blijven, maar is niet te beroerd om anderen mee te laten genieten van zijn aura. Tal van ondernemers, ook in de regio, vinden in hem een mentor en een steun. Met burgemeester Stefaan De Clerck heeft hij nauwe contacten en het respect is wederzijds.

De Grootste werkgever : Jan Deleu (57) Algemeen directeur AZ Groeninge

Met zowat 2300 personeelsleden op de teller kan AZ Groeninge de titel van grootste werkverschaffer in Kortrijk claimen. En zijn directeur, Jan Deleu, is dus de grootste werkgever van de stad. De fusie van de vier Kortrijkse ziekenhuizen is een proces dat al in 1996 begon, en met de voltooiing van het nieuwe ziekenhuis op Hoog-Kortrijk zijn tastbare beslag moet krijgen. Zover is het nog lang niet. De budgettaire grenzen worden verkend en maken dat de bouw en de verhuis van de diverse campussen gradueel zal verlopen. In 2008 moet de eerste vleugel opengaan, en daarna gaat het stapsgewijs door tot 2018. Een immens project, zowel op financieel als organisatorisch vlak. Jan Deleu werd in oktober 2001 binnengehaald om het hele traject in goede banen te leiden. Hij presteerde zo’n huzarenstukje al bij de fusie van de Antwerpse privéziekenhuizen en mag dat nu nog eens overdoen. Hij voelt zich prima in de Kortrijkse constellatie. Hij is een diplomaat, maar weet wanneer hij het gaspedaal moet indrukken.

DE durfkapitalist: Christian Dumolin (62) Koramic Investment Group

Een zakenman pur sang die een ongezien traject aflegde. Van industrieel met de bakstenengroep Koramic, tot financier met Koramic Investment Group. Christian Dumolin heeft ontelbaar veel mandaten bij bedrijven, organisaties en maatschappijen. Dumolin ziet opportuniteiten waar anderen die niet – of nog niet – zien. Al liet ook hij zich vangen aan de Lernout & Hauspiebubbel. Tot vandaag betreurt hij het mislukken van die onderneming. Niet zozeer de financiële averij, maar wel de imagoschade die ‘Jo en Pol’ aan de regio berokkenden, zint hem niet. Dumolin is uiterst voorkomend, heeft een zeker charisma en is uitermate intelligent. Hij is veeleisend voor zijn omgeving, maar ook voor zichzelf. Er bestaat een boutade over hem die luidt: ‘Everebody knows him, nobody loves him.’ Feit is dat hij een onmiskenbare stempel heeft gedrukt op ondernemend Vlaanderen. Hij lag mee aan de basis van Kortijk IN, een formeel platform van ondernemers, beleidsmensen en onderwijsfiguren.

mijnheer technologie: Lieven Danneels (43) Gedelegeerd bestuurder Televic

Een buitenbeentje, want het hoogtechnologische communicatiebedrijf Televic heeft zijn thuisbasis in het nabijgelegen Izegem. Danneels is Kortrijkzaan en heeft nauwe banden met zijn stad. In 1998 nam hij samen met kompaan Thomas Verstraeten Televic over. Voor de onderneming luidde dat een periode van groei en bloei in. Het bedrijf produceert en verkoopt hoogtechnologische communicatiesystemen voor nichemarkten. Het bedrijf heeft ook vestigingen in Bulgarije, Frankrijk en het VK, naast een joint venture in China. Televic kreeg in 2005 van de Vlaamse Regering de prijs voor de beloftevolle onderneming. Toch zijn Televic en zijn gedelegeerd bestuurder voor de buitenwereld een goed bewaard geheim. Danneels heeft nauwe banden met het IWT, het bedrijf heeft diverse Europese onderzoeksprojecten lopen. Hij is tevens lid van de High Level Advisory Group van de Franse denktank verbonden aan het technologiecentrum Sophia Antipolis. Daar zit hij naast boegbeeld Pierre Laffitte aan tafel.

de lobbyist: Guy Piette (49) PNP Piette & Partners, regiovoorzitter Voka Kortrijk

Een man die van vele markten thuis is en daarom over een indrukwekkend adresboekje beschikt. Guy Piette is medeoprichter en gedelegeerd bestuurder van PNP Piette & Partners, een verzekeringsmaatschappij met een premietotaal van zowat 15 miljoen euro. Bovendien is hij ook regiovoorzitter van Voka Kortrijk, zetelt hij in tal van raden bestuur en is hij lid van beroepsorganisaties en maatschappelijke verenigingen. Je vindt hem onder meer ook terug in de raad van bestuur van Kortrijk Xpo en het videodetectiesysteembedrijf Traficon. Een man die zijn stad en streek wil vooruitduwen en daarbij zijn vele contacten graag inzet. Maar tegelijk is Piette een vaak geconsulteerd persoon, die vertrouwen wekt. Altijd discreet, zelfs wat terughoudend. Tenzij hij zijn stad in de kijker kan plaatsen, dan trekt hij alle registers open. Hij is een van de drijvende krachten achter het succesvolle Business Café van Voka, waar ondernemers uit de regio elkaar informeel treffen in de bar van Hotel Damier, op de Kortrijkse Grote Markt.

de creatieveling: Arne Quinze (36) Quinze & Milan

Een creatieve duizendpoot die Stefaan De Clerck als kers op zijn ‘designstadtaart’ kan zetten. Immers, Arne Quinze kiest bewust voor Kortrijk als zijn uitvalsbasis voor zijn creatief laboratorium Quinze & Milan (Q&M). Ontstaan als meubelontwerper is Q&M geëxplodeerd tot een creatief conceptplatform. Hij staat met zijn bureau symbool voor de reconversie van de stad. In de oude gebouwen van BIC Carpets is Arne Quinze volop aan het timmeren aan zijn hoofdkwartier. Naast kantoren en werkplaatsen komt er ook een galerij, alles samen goed voor een 60-tal medewerkers, schat Arne Quinze. Of hoe de designstad van De Clerck effectief gestalte krijgt. De keuze voor Kortrijk is er een van het hart en het verstand. “Alles klopte,” zegt Arne Quinze. “Stefaan De Clerck vind ik een bezielende burgemeester met een oprecht hart voor design. Maar ook de ligging, het gebouw, de omkadering, enzovoort maakten de keuze voor Kortrijk relevant.” De site is nu al een aantrekkingspool voor jongeren en studenten. Quinze & Milan werkt vandaag reeds als katalysator.

De sherpa: Ignace Gheysens (57) Vlerick Vastgoed, netwerkerDe entrepreneur: Tom Van Poucke (33) Zaakvoerder Roll’s, Doll’s en Pupp’s

Een symbolische plaats in deze top twintig, maar je moet het toch maar doen. Terwijl de hele stad de mond vol heeft van het nieuwe winkelcomplex Fo-ruminvest, waar tal van nieuwe winkelketens komen, breidt Tom Van Poucke zijn kledingzaak Roll’s grondig uit. Enkele oude winkelpanden werden door de jonge Van Poucke ingelijfd en hij bracht er zijn nieuwe zaken in onder. Over tientallen meters is de Leiestraat nu ingepalmd door de grandeur van zijn kledingetalages. Naast de mannenzaak Roll’s, is er nu ook Doll’s (dames) en Pupp’s (kinderkleding): stijlvolle merken, zowel casual als maatpakken. Le tout Kortrijk komt er over de vloer, en van Vincent Van Quickenborne is geweten dat hij er zijn pakken koopt. Maar ook Fransen vinden de weg naar de Leiestraat. Tom Van Poucke staat symbool voor de jonge Kortrijkse ondernemers die hun neus aan het venster steken. Samen met entrepreneurs als Thierry Vandererfven (Artisanale confituur Belberry), Peter Deprez (Kortrijks Koffiehuis) of Hooman Foroudi (Restaurant Funky Food) blazen ze Kortrijk nieuw leven in. De ondernemerswereld gedijt bij gratie van een rist sherpa’s: mensen die voor anderen de kastanjes uit het vuur halen, dossiers voorbereiden en hun voelsprieten uitsteken. De beeldspraak stamt van een beleidsmaker uit de Zuid-West-Vlaamse regio. Oppersherpa in Kortrijk is Ignace Gheysens. Na jaren dienst bij Christian Dumolin (Koramic) ging hij aan de slag voor Philippe Vlerick. Hij bestiert talloze bestuursmandaten voor de familie Vlerick, meestal in de vastgoedsfeer. Je vindt hem echter ook terug bij Fotoinvest, een vehikel rond de Spector Photo Group. Of bij het Innovatie- en Incubatiecentrum Kortrijk. En in het Antwerpse Family Office Portolani dat klanten begeleidt bij het beheer van hun vermogen. Daar zetelt hij samen met illustere namen als Jean-Louis Duplat (ex-CBFA), Jan Steyaert (ex-Telindus) of Guido Van der Schueren (Artwork Systems). Kortom, een man die op vele fronten thuis is, een uitgebreid netwerk koestert, maar discretie hoog in het vaandel voert. Een ideale sherpa dus.

de netwerker: Jo Libeer (52) gedelegeerd bestuurder Voka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Waar men gaat langs West-Vlaamse ondernemerswegen, komt men Jo Libeer tegen. Een spreuk die perfect van toepassing is op de topman van Voka West-Vlaanderen. Libeer, met thuisbasis in het naburige Wevelgem, staat met beide voeten in de ondernemerswereld en is een onmisbare spil in tal van netwerkkringen. Hij heeft charisma en is intelligent. Hij is een dusdanige positivo, dat het af en toe vermoeiend wordt. Als raadgever is hij de aanspreekbuis voor tal van ondernemers en politici. Hij houdt niet van bureaucratie, maar beweegt het liefst onder bedrijfsleiders. Hij is een groot pleitbezorger van innovatie en creatie van producten met een grotere toegevoegde waarde. Het is voor hem al langer duidelijk dat de kritische succesfactor het menselijke kapitaal is. Zijn adresboekje telt alle ondernemers en politici die ertoe doen. Maar ook ruim daarbuiten is een telefoontje van Libeer vaak genoeg om een deur te openen. Hij is een bewonderaar van wat Ste-faan De Clerck in Kortrijk in gang heeft gezet, en draagt er op zijn manier zijn steentje toe bij.

De civil servant: Luc Vandewalle (63) voorzitter raad van bestuur ING

Na zijn studies Economische Wetenschappen (UGent) komt Luc Vandewalle bij de BBL terecht. Hij zou er nooit meer vertrekken. Vandewalle weet met andere woorden wat loyaliteit betekent. Hij klimt binnen de geledingen van de bank op en doorloopt zo tal van departementen: van het kredietsecretariaat van de zetel in Kortrijk, over kmo-verantwoordelijke van de zetel te Gent, tot bestuurder en lid van het directiecomité. In 2000 kreeg hij de leiding over ING België. Sinds enkele maanden is Vandewalle voorzitter van de raad van bestuur, nadat Eric Dralans het roer van hem overnam. Sindsdien is Vandewalle een vaak geconsulteerd man om te zetelen in tal van raden van bestuur. Hij bleef gedurende zijn bankcarrière altijd voeling houden met de plaatselijke ondernemers en engageerde zich altijd sterk voor zijn regio. Een soort van civil servant, die op een hoge bewondering en waardering kan bogen.

de visionair: Karel Debaere (59) directeur Leiedal

Allerminst een tafelspringer, maar zijn impact op Kortrijk kan niet worden overschat. Karel Debaere is sinds mensenheugenis de topman van de intercommunale Leiedal. De ingenieur-architect en stedenbouwkundige houdt zich bezig met de socio-economische ontwikkeling van Kortrijk. Hij is een vertrouweling van Stefaan De Clerck, maar geniet eigenlijk het volle vertrouwen van alle beleidsmensen. Debaere heeft een visie op stadsontwikkeling en draagt die ten volle uit. Hij straalt rust uit en weet zich al jarenlang te handhaven in moeilijke dossiers als de Leie-werken, aankoop en uitbreiding van bedrijventerreinen en mobiliteitsplannen. Bovenop zijn socio-economische besognes profileert Karel Debaere zich als een cultuurvreter. Stichting Interieur, Kunsteneiland Buda, ze vinden in Debaere een kritische maar trouwe bestuurder. Van zijn kaliber lopen er in een stad als Kortrijk niet veel rond.

De vertrouweling: Jozef Lievens (55) Advocaat Eubelius, medeoprichter van Instituut voor het Familiebedrijf

Jozef Lievens is sinds 1976 advocaat aan de balie van Kortrijk. Hij is vennoot in het advocatenkantoor Eubelius, dat vestigingen telt in Brussel, Antwerpen en Kortrijk. Lievens is gespecialiseerd in de problematiek van het familiebedrijf, meer specifiek in opvolging, governance en in conflicten tussen vennoten. Hij is een erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken. Bovendien doceert hij onder meer aan de Europese Hogeschool Brussel (EHSAL), de Fiscale Hogeschool Brussel, de Solvay Business School en UAMS. Hij was betrokken bij de totstandkoming van de Code- Buysse, een gedragscode voor corporate governance. Hij is medeoprichter van het Instituut voor het Familiebedrijf en van FBNet Belgium, een netwerk van Belgische familiebedrijven. In die hoedanigheid is hij de vertrouweling van tal van ondernemers die te maken krijgen met opvolgingsproblemen. Voorts is Lievens te vinden in de raden van bestuur van Kortrijk Xpo of van het Kunstencentrum Buda.

de juriste: Hilde Laga (51) managing partner Laga Lawfirm

Hilde Laga startte zowat tien jaar geleden haar advocatenkantoor in Kortrijk. Ze is een van de weinige Vlaamse academici met naam die er ook in slaagt een succesvol advocatenkantoor te leiden. De professor, met een diploma Filosofie en Notariaat, doceert Vennootschapsrecht aan de KU Leuven. Ze is een van de bezielers van de Belgische regelgeving inzake corporate governance en zetelt in de raad van toezicht van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen en is onafhankelijk bestuurder bij Elia. Laga heeft kantoren in Antwerpen, Brussel, Diegem, Kortrijk en Namen. Het honderdkoppige kantoor situeert zich in het midden van de Belgische top twintig en werkte mee aan transacties bij Bekaert Fencing, Massive, Velleman Components en Gimv. Laga is zowat de huisjurist van de stad Kortrijk. In 2005 haalde het bureau de achtste plaats in de Trendslijst van de beste advocatenkantoren voor het bedrijfsleven. Hilde Laga zelf was commissaris inzake opschorting bij Lernout & Hauspie. Ze doet tevens aan arbitrage.

de onderzoeker: Piet Vanden Abeele (61) rector KULAK, vicerector KU Leuven

De campus mag dan wel een afdeling zijn van de KU Leuven, de KULAK is wel degelijk een belangrijke draaischijf voor Kortrijk. De campus telt zowat 1100 studenten, een vrij stabiel getal. De meeste uit West-Vlaanderen, maar ook studenten uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen verkiezen de kleinschaliger campus boven de grote broers. Af en toe duikt de discussie op of het niet zinvoller zou zijn om de opstartcampus KULAK om te vormen tot een volwaardige ingeperkte universiteit waar je het hele traject kan afleggen, in plaats van de huidige twee jaren van de bachelor. Piet Vanden Abeele, sinds zes jaar rector, wordt geroemd voor zijn opendeurpolitiek. Als rector is hij tevens gastheer voor tal van onderzoeksgedreven samenwerkingen met het bedrijfsleven zoals het Vlaams Kunststoffen Centrum, of voor Kortrijk Innovatie Netwerk, een denktank van ondernemers, politici en academici uit de regio. Samen met Lode De Geyter, directeur van Howest, dat enorm in de lift zit, en Eric Halsberghe (Katho) is Vanden Abeele verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van de kennisregio.

de organisatrice: Saskia Soete De Boosere (40) algemeen directeur Kortrijk Xpo

Met Saskia Soete De Boosere promoveerde het beurzencomplex Kortrijk Xpo in 2006 zijn meest succesvolle interne beursorganisator tot algemeen directeur. De Wevelgemse vond er in 1989 – na haar studies aan de KUL als licentiate politieke en sociale wetenschappen, gevolgd door een baccalaureaat bedrijfseconomie – haar eerste baan als ‘junior exhibition manager’. Sinds januari 2006 staat Saskia Soete De Boosere aan de top van het bedrijf. Ze volgde Yvon Vanden Abeele op en is verantwoordelijk voor een omzet van 15 miljoen euro en een ploeg van 45 voltijdse medewerkers. Ze had de ondankbare taak om uit de schaduw van haar voorganger, die van bij de start in 1967 op die stoel zat, te treden. Ze is bestuurslid van Febelux, de federatie van beursorganisaties in België en Luxemburg, en haar eigenste raad van bestuur telt vele ondernemers en politici. Kortrijk Xpo huisvest onder meer de biënnale Interieur, de Bedrijven Contactdagen, Busworld en Tavola.

de opperambtenaar: Geert Hillaert (39) stadssecretaris

Als stadssecretaris is Geert Hillaert een onmiskenbare schakel in het stadsgebeuren. Hij staat in voor de zowat duizend ambtenaren, en is in die rol de operationele bestuurder van de stad. Het aantal ambtenaren kent sinds eind 2001 een lichte stijging. “Belangrijkste vaststelling is wel dat die het gevolg is van het aanwerven van specialistische medewerkers op inhoudelijk niveau, en dus niet komt door bijkomende werkdruk op het uitvoerende niveau. Op dat echelon houden we de aantallen eerder in dalende lijn,” zegt Hillaert. Vrienden en collega’s noemen Hillaert intelligent en gedreven, critici zeggen dat hij soms op de rem gaat staan als hij niet helemaal overtuigd is van een bepaald dossier. Zijn relatie met de burgemeester is ‘gezond gespannen’, klinkt het. Hillaert tempert de megalomanie van De Clerck, en die laatste spoort de administratie aan om zich in te schrijven in de hedendaagse cultuur. Dat leidt soms tot aanvaringen. Hillaert heeft namens de Vlaamse Federatie van Gemeentesecretarissen (VFG) een zitje in de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).

de DWARSLIGGER: Frans Lavaert (68) Kortrijkwatcher

Toen de term burgerjournalistiek nog moest worden uitgevonden, bedreef Frans Lavaert met liefde, intellect en een begenadigde pen deze vorm van literaire oppositie. Met zijn weblog Kortrijkwatcher houdt hij een soort van politiek dagboek bij over alles wat er reilt en zeilt in de Kortrijkse politiek. Hij legt op tal van slakken zout, kan (soms) behoorlijk doordraven, maar is oprecht. Soms saai, vaak boeiend, altijd respectvol en eerlijk. Heeft Frans Lavaert macht? Rechtstreeks niet. Maar iedereen die politiek meetelt – of dat althans hoopt – léést zijn blog. Op die manier komen in de gemeenteraad soms vragen opborrelen die diezelfde week al werden geopperd op de weblog van Lavaert. Of ambtenaren zetten de ontbrekende puntjes op de ‘i’ wanneer Kortrijkwatcher een sneer uitdeelt naar deze of gene malversatie. Lavaert zelf schurkt aan tegen de VLD, hij was medewerker van Pierre Lano, maar noemt zichzelf vandaag politiek dakloos. “Bedoeling is – buiten en boven de partijpolitiek om – de lezer te berichten over zaken en vooral achtergronden die zelden of nooit ter sprake komen in de lokale reguliere media,” stelt hij.

de uitdager: Vincent Van Quickenborne (Open VLD, 34) gemeenteraadslid, 6200 voorkeurstemmen

Als staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging heeft Vincent Van Quickenborne een vaste stek in Brussel. En dat komt hem goed uit om lokale dossiers in de hoofdstad op tafel te werpen. De verrassende desavouering van Philippe De Coene (SP.A) in het Kortrijkse schepencollege heeft daarmee veel te maken. Stefaan De Clerck schatte goed in dat ‘Q’ Kortrijk beter kon verdedigen in Brussel dan De Coene, die verweten wordt in verschillende dossiers warm en koud te blazen. Wie daaruit zou besluiten dat Van Quickenborne een lakei is voor De Clerck in Brussel onderschat het intellect en de ambitie van Q. Wel heeft de tandem De Clerck-Van Quickenborne afgesproken dat de een in Kortrijk het voortouw neemt, en de ander in Brussel. Van Quickenborne heeft een uitgebreid adresboekje, ligt goed bij de lokale ondernemers. Hij gelooft in het potentieel van Kortrijk en zet mee zijn schouders onder de transformatie van de stad.

de numero uno: Stefaan De Clerck (CD&V, 56) burgemeester, 8600 voorkeurstemmen

De onbetwiste nummer één van de Kortrijkse politiek. Al dient het gezegd dat die andere Kortrijkzaan, Vincent Van Quickenborne, aardig zijn best doet om hem te onttronen. De Clerck voelt zich opperbest in zijn rol als burgemeester en hij speelt die rol met verve. Vriend en vijand loven zijn daadkracht en zelfs een notoir dwarsligger als Kortrijkwatcher Lavaert noemt Stefaan De Clerck een zegen voor Kortrijk. Sinds hij het juk van het voorzitterschap van de CD&V kon afleggen, is De Clerck helemaal op dreef. Hij heeft het voordeel dat historische dossiers – zoals de Leiewerken – nu eindelijk hun beslag kennen. Feit is dat de stad een fundamentele verandering ondergaat. Projecten als Foruminvest, de herinrichting van de stationsbuurt, het Kunsteneiland Buda veranderen het wezen van de stad. De Clerck is architect van deze projecten. Critici noemen hem megalo-maan, bewonderaars roemen zijn gedrevenheid. Feit is dat Kortrijk na De Clerck nooit meer hetzelfde zal zijn. De toekomst zal uitwijzen of de balans positief uitvalt.

DE belofte: Wout Maddens (Open VLD, 47) schepen van stedenbouw en ruimtelijke ordening

Wout Maddens draait al enige tijd mee op het lokale politieke niveau en wordt omschreven als een dossiervreter. Maddens – met een Volksunieverleden – stapte in de VLD, aangetrokken door de Burgermanifesten van Guy Verhofstadt. Binnen de lokale blauwe krabbenmand schopte hij het tot voorzitter, en dat als niet-Kortrijkzaan. Hij overvleugelt moeiteloos tal van lokale liberale mandatarissen. Onder zijn voorzitterschap werd in 2006 de absolute christendemocratische meerderheid na 142 jaar doorbroken. Hij werd door Van Quickenborne in 2003 meegetroond naar Brussel als kabinetssecretaris. Daar is hij nu nog deels aan de slag. In Kortrijk bezet hij een cruciaal mandaat met de portefeuille voor stedenbouw, ruimtelijke ordening, huisvestingsreglementering. Hij kreeg meteen een aantal moeilijke dossiers op zijn bureau, maar wist indruk te maken door de manier van efficiënt handelen.

Lieven Desmet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content