POST-KOLONIAAL

Het gaat beter met de Zaïrese economie. Het Brusselse Campo-Rodan mag opnieuw de postzegels maken voor het Afrikaanse land.

De nv Campo-Rodan, gespecialiseerd in distributie en productie van postzegels, kreeg in juni een order voor een nieuwe reeks Zaïrese postzegels. Thema was de Olympische spelen in Atlanta. “Wij drukken sinds 1961 de Zaïrese postzegels,” zegt gedelegeerd bestuurder Pierre Schittecatte. “De voorbije 2,5 jaar waren alle contracten stopgezet door de barre economische situatie. Het is de bedoeling dat we voortaan weer om de twee maanden een nieuwe reeks uitgeven.” De volgende in de rij gaat over beschermde diersoorten.

Zaïre is niet het enige probleemland voor Campo-Rodan. Ook Ruanda staat op de leveringslijst. Drie jaar al zijn de contacten verbroken. “Al onze contactpersonen zijn vermoord. Voorlopig zijn er geen nieuwe bestellingen. In Ruanda moeten we helemaal van nul herbeginnen. Maar in Afrika zijn er geen slechtere betalers dan in België. Als we vooraf ons geld niet krijgen, voeren we geen bestellingen uit.”

Ruanda en Zaïre zijn de enige landen waarvoor Campo-Rodan postzegels produceert. Hun aandeel in de omzet is vrij beperkt. Campo-Rodan is immers in de eerste plaats een wereldwijde distributeur van postzegels en filatelistisch materiaal. Voor zegels uit landen als Ethiopië, Mauretanië of Senegal is Campo-Rodan wereldwijd exclusief verdeler. Voor Canada en Ierland gelden de rechten in de Benelux. 15 % van de 60 miljoen frank omzet in 1995 werd door deze verkoop behaald. Voor meer dan de helft van de omzet zorgt de levering van allerlei filatelistisch materiaal (albums, pincetten, postzegels) in de F1-sector ( Club, Cora, GB, Sarma). Dertien werknemers telt Campo-Rodan, dat een 100 %-familiezaak is.

Belgische postzegels drukt of verdeelt Pierre Schittecatte niet. “We strijden al decennia tegen het monopolie van De Post,” bevestigt hij zuchtend. Het sinds begin 1995 ingevoerde BTW-tarief van 20,5 % (niet fiscaal aftrekbaar) en de “enorme concurrentie” van de parallelmarkt, zijn extra lasten. Toch waait sinds twee jaar binnen De Post een nieuwe wind. De Zaïrese order voor Atlanta werd, voor het eerst in de geschiedenis van Campo-Rodan, gedrukt bij een Belgische firma. De drukkerij van de post in Mechelen klaarde de klus. “Zij boden de laagste prijs op mijn internationale offerte. De kwaliteit van het werk was uitstekend. Bovendien maakt De Post gratis reclame voor de postzegels. Het overheidsbedrijf heeft een abonneebestand van 78.000 filatelisten.”

PIERRE SCHITTECATTE (CAMPO-RODAN) Afrikaanse betalers zijn niet slechter dan Belgische.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content