Post Danmark werkt 50 % beter dan De Post

De Post knoopt exclusieve onderhandelingen aan met Post Danmark en CVC. De Denen zijn 50 % efficiënter dan de Belgen en moeten die kloof snel helpen dichten. Zal dat genoeg zijn om TNT Post van zich af te houden?

Heel wat managers bij De Post hebben hun vakantieplannen mogen schrappen. Vorige week vrijdag kondigde de regering aan dat ze exclusieve onderhandelingen gaat aanknopen met Post Danmark en CVC Capital Partners. Tegen 15 september zou er een akkoord moeten zijn. Maar makkelijke onderhandelingen zullen het zeker niet worden.

“We vonden heel wat gelijkenissen tussen de positie van de Belgische post en de evolutie die wij al doorgemaakt hebben,” zei Helge Israelsen, CEO van Post Danmark, tegen Trends. “Het managementteam van de Belgische post heeft tot nu toe een goede job gedaan en al heel wat verbeteringen doorgevoerd. Wij denken dat we hen iets te bieden hebben. Van onze kant zien we in deze operatie een financiële deal die een interessante pay-back kan opleveren.”

De Strategie 2006 van Post Danmark zegt dat een alliantie met een grote internationale speler noodzakelijk is. Toen de Deense overheid 25 % van de aandelen te koop aanbood, waren dan ook het Nederlandse TNT (toen nog TPG) en Deutsche Post kandidaat. Maar uiteindelijk ging de Engelse durfkapitalist CVC Capital Partners met de buit lopen.

CVC heeft 170 miljoen euro geboden voor 22 % (3 % is gereserveerd voor het personeel). CVC kan de Deense overheid verplichten dat belang terug te kopen, als CVC binnen vijf jaar niet alle aandelen kan kopen. Het Deense parlement is daar erg ontstemd over. “In België is zo’n clausule niet voorzien,” zegt het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte (SP.A).

Met het instappen van CVC heeft Post Danmark wel een andere zet gedaan dan in zijn strategie was aanbevolen. “We moeten zeker op onze volgende raad van bestuur ons strategieplan opnieuw bekijken,” zegt Helge Israelsen. Het is voor de Deense CEO nog veel te vroeg om te zeggen of de Deense post in samenwerking met CVC ook andere kleinere posterijen, zoals de Zwitserse, zal proberen te kopen. “Dat is veel te vroeg om over te speculeren,” zegt hij.

De efficiëntste van Europa

Post Danmark is zowat het meest efficiënte postbedrijf in Europa. Met België is het verschil enorm. De Deense postwerknemer is goed voor gemiddeld 191.000 poststukken per jaar, tegenover slechts 129.000 voor zijn Belgische collega. Dat is maar liefst 50 % meer. De Denen hebben dan ook jaren voorsprong in hun moderniseringsprogramma. Driekwart van de standaardbrieven wordt gesorteerd in de volgorde van distributie. De Post zal dat pas kunnen wanneer de nieuwe sorteercentra in gebruik zijn. In Gent is het eerste centrum (van vijf in totaal) nog maar net geïnaugureerd.

Die efficiëntie leidt onvermijdelijk tot betere kwaliteit. Post Danmark bezorgt 95 % van zijn priorbrieven al op de volgende dag. Voorlopig kan De Post daar alleen van dromen.

Ook in het kantorenbeleid hebben de Denen voorsprong. Van hun 916 verkooppunten is slechts een derde een eigen, alleenstaand kantoor. De rest is geïntegreerd in supermarkten en andere outlets. Tegen eind 2006 wil Post Danmark 750 verkooppunten hebben, waarvan slechts honderd alleenstaande kantoren. De Post is bij ons nog maar net gestart met zijn PostPunten (verkooppunten in supermarkten). De evaluatie van het pilootproject was positief. Het project wordt nu verder uitgebreid.

Concurrentie van TNT Post

De doorbraak in het Post-dossier kwam er nadat TNT Post had afgehaakt. TNT-topman Peter Bakker liet onlangs geen twijfel bestaan over zijn intenties als TNT naast De Post zou grijpen. “We worden de grootste concurrent van de nieuwe eigenaar van De Post,” waarschuwde hij.

TNT staat hier al sterk met BD, dat 90 % van de Belgische markt voor huis-aan-huisbladen in handen heeft. Er is ook het expresfiliaal TNT, dat in de komende vier jaar 100 miljoen euro gaat investeren in de Europese hub in Bierset. En het filiaal TNT Post Pakketservice België kondigde zopas een samenwerking aan met persdistributeur AMP. Daardoor kunnen postpakketten verstuurd worden via de krantenwinkels.

“Op termijn zal TNT zijn service ook naar andere delen van de Belgische postmarkt uitbouwen,” luidt het bij TNT. In Duitsland heeft TNT een licentie gekregen om administratieve post, die de klant pas drie dagen later ter bestemming wil hebben, te bestellen. Deutsche Post was daar niet erg tevreden mee. En het Duitse postbedrijf kan oneindig veel beter tegen een stootje dan de Belgische post.

Guido Muelenaer De Post – Post Danmark

Omzet groep (mio e): 21,479 – 15,16

Bedrijfswinst (mio e): 36,8 – 122,7

Operationele marge: 1,71% -8,09%

Totaal personeel (volt.): 36.879 – 21.838

Omzet/personeel (e): 58.241 – 69.420

Kwaliteit prior: 87,3% – 95,2%

Postvolume per werknemer*: 129.000 – 191.000

* Gebaseerd op totaal aantal bestelde stukken en specifiek postpersoneel.

Guido Muelenaer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content