Positief alternatief

© T. SWEERTVAEGHER

Volgens Marc Lambotte, de topman van Agoria, wordt de kracht van positief denken onderschat. Hij wil een roman schrijven, heeft een pilotenbrevet voor het besturen van een drone en houdt van hard labeur in zijn tuin.

Wat was uw beste zet?

“Dat ik na acht jaar mijn lievelingsberoep – ik was onderwijzer – de rug heb toegekeerd en heb gekozen voor een nieuwe richting. Als je ontevreden bent op je werk, zeur dan niet en doe iets anders. Ook al is dat moeilijk en vraagt het een persoonlijke investering.”

Wat is het beste boek?

“Het boek dat ik nog moet schrijven. Het wordt geen kookboek of een managementboek. Als ik de tijd vind om te schrijven, zal het een roman zijn over wat mensen zijn en doen.”

Wat had u nooit verwacht?

“De dood van mijn zoon Tim. Hij stierf bij een ongeval, toen we samen op motorvakantie waren in Duitsland. Je mag alles nog zo goed plannen, op een bepaald moment gebeuren er dramatische dingen die je leven veranderen.”

Wat wordt onderschat?

“De kracht van positief denken en dus ook de kracht van het negatieve. Kritisch zijn, dingen aankaarten en wijzen op wat beter kan, is nodig. Maar alleen als je een positief alternatief voorstelt. Dan help je, anders ben je een zeur.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Buiten zijn is een bron van ontspanning. Ik houd van hard labeur in de tuin, dat is detoxen. In mijn baan ben ik altijd met mijn geest bezig en dan is het wel eens leuk je verstand op nul te zetten met fysieke arbeid. Ik houd ook van fotografie en video. Ik heb een dronebrevet en ik wil video’s maken over plekken waar mensen zich goed voelen.”

Wat is de fout waaruit u het meeste hebt geleerd?

“Ik heb mij weleens voor de kar van anderen laten spannen en als het erop aankomt, sta je alleen. Ik wil best de kar trekken, maar iedereen moet mee in bad.”

De beste film?

“Een film van dit jaar: Anon. Het is een sciencefictionthriller over een maatschappij waarin er geen privacy meer is. Een heel goede film met een boodschap waar we toch eens over moeten nadenken. Hoeveel is onze veiligheid ons waard?”

Wie of wat wordt overschat?

“De waarde van voetballers. En die wordt dan nog bepaald door marktmanipulatie blijkbaar.”

Marc Lambotte (62) is de CEO van Agoria, de federatie van de technologische industrie.

Positief alternatief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content