Poolhonden of helikopters

Wengen is gekend om zijn schrikwekkende afdaling van de Lauberhorn in de Wereldbeker voor Skiën. Minder professionele wintersportfanaten kunnen er echter even goed terecht.

In Wengen geraakt u niet met de wagen, want dit charmante stadje is een van de zeven autovrije wintersportoorden van Zwitserland. De vierwieler en ook de gemotorizeerde tweewieler moet in Lauterbrunnen blijven, waar een overdekte parking voor 900 wagens uw vehikel beschermt tegen overdadige sneeuwval. Lauterbrunnen zelf heeft niets innemends, het doet koud en industrieel aan. Eens in het rode treintje naar Wengen, verandert de aanblik en groeit de overtuiging dat u toch de juiste keuze hebt gemaakt.

Na vijftien minuten sporen bent u 1274 meter hoog in het kanton Berner Oberland, omringd door statige Alpentoppen als Eiger, Mönch en Jungfrau. Zoeken naar een ordinaire taxi in het station van Wengen is nutteloos. Wél voorhanden zijn taxi’s voor uw Gepäck koffers, ski’s, skiboards, sleeën worden tegen betaling op dit geruisloze, elektrisch aangevoerde karretje geladen en vervoerd. Uzelf en uw gezelschap mogen gratis mee op de open achterbank stevig vasthouden is wel een aanrader of u wipt gewoon van het zitje. U kan bij uw aankomst ook uw hotel opbellen, stante pede komt dan een gelijksoortig karretje aangetuft om u op te pikken. Een fooi is dan wel aangewezen.

Wengen telt 1000 inwoners en in het hoogseizoen evenveel personeelsleden die bijna allemaal met toerisme te maken hebben. Het stadsbestuur heeft enige tijd geleden geopteerd om niet uit te breiden, om zo het huidige karakter te kunnen bewaren. Ander pluspunt van Wengen is de zonnige ligging, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zermatt waar het dorp reeds vroeg in de dag in de schaduw van de bergtoppen wordt gehuld. Vooral de viersterrenhotels, zoals het typisch Zwitserse Wengener Hof, buiten dit uit met hun ligging net iets boven de dorpskom.

Voor wie van wintersport houdt, is Wengen beslist het paradijs : een natuurlijkse ijsbaan van 4000 m² en een kunstijsbaan van 2700 m², speciale sleewegen (vanuit de treinhaltes Allmend of Bannwald op de Wengeralpbahn de eerste bergspoorweg van Europa aangelegd in 1890), meer dan 20 km wandelwegen en 195 km skipistes verspreid over de Jungfrau-regio. Skibob, deltavliegen, parapente, curling en ijshockey behoren ook tot het aanbod. Summum is een helikoptervlucht die vertrekt van op de Kleine Scheidegg (te bereiken via de Wengeralpbahn). Een drankje in het panoramische restaurant op de Jungfraujoch, waar zich het hoogste treinstation van Europa (op 3454 m) bevindt, met een bezoek aan het ijspaleis is beslist goedkoper en even de moeite waard. Wie echt van spektakel houdt, waagt zich aan een rit op de hellingen van de Jungfrau met slee en poolhonden.

CATHY BUYCK

Info : Verkehrsverein Wengen, CH-3823 Wengen, tel. 0041/36.55.14.14 of fax 0041/36.55.30.60.

Wengen Bij de Amerikanen gekend als het favoriete ski-oord van Robert Redford.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content