“Politieke onrust sijpelt door op de werkvloer”

President Mugabe won de verkiezingen in Zimbabwe. De Belgische ondernemers in dat land houden het hoofd koel.

G eorges Demblon is met zijn zoon Gérard een van de grootste scheepsbouwers van zuidelijk Afrika. Sinds 1985 rolden uit hun scheepswerf, G.D. Industries (pvt) Ltd., een honderdtal grote cargo’s, vissersboten en luxueuze plezierboten. De bestellingen komen uit Zimbabwe, Zuid-Afrika en Mozambique. G.D. Industries produceert in Harare tegen een vijfde van de prijs van de Zuid-Afrikaanse scheepswerven. Begin jaren negentig telde de werf in Harare 500 werknemers, nu nog tachtig. Naast gefortuneerde Britten die vanuit Engeland rondjes komen dobberen op het schilderachtige Kariba-meer of hun plezierboten aan toeristen verhuren, zijn Demblons klanten steeds meer rijke zwarten uit de nieuwe elite van ondernemers, advocaten, bankiers of partijbonzen van Zanu-PF, de partij van president Robert Mugabe.

Georges Demblon: “Het is business as usual. De zaken gaan goed, bestellingen blijven binnenlopen, ook vanuit de buurlanden en uit Engeland. Hoewel de situatie rustig blijft en er geen spanningen tussen blank en zwart zijn ( nvdr – we spraken Demblon op 18 maart), voelen we de politieke onrust doorsijpelen op de werkvloer. De arbeiders gaan hogere eisen stellen en allerlei overheidsambtenaren gaan opdringerig doen met nieuwe reglementeringen en vormen van belastingen.”

Met zoon Philippe is de familie Dumont de Chassart aan de derde generatie boeren toe op Surrey Farm. In september 2000 werd 760 van de 2500 hectare grond bezet door landloze boeren en veteranen van de onafhankelijkheidsoorlog. Inmiddels moest Patrick Dumont de Chassart drie van zijn vier boerderijen en 1500 hectare grond prijsgeven. Maar De Chassart doet voort met zijn slachterij, een kippenkwekerij en exporteert pecannoten naar Groot-Brittannië en Nederland: “Er zijn geen problemen met het personeel en evenmin met de bezetters. Ze zijn niet agressief en proberen te overleven op onze gronden, ondanks de uitzonderlijke droogte dit jaar.”

De Chassart looft de inzet van de Belgische ambassade in Harare en hoopt zelfs op een gunstige uitkomst, waarbij een gedeelte van de boerderijen en landerijen zouden worden teruggeschonken. Anders dan Frankrijk, Duitsland en Nederland heeft België nochtans met Zimbabwe geen bilateraal akkoord ter bescherming van investeringen.

Fréderic Dahlmann is met zijn tradingbedrijf Findahl actief in energieprojecten en onder meer de vertegenwoordiger voor zuidelijk Afrika van transformatorenbouwer Pauwels Trafo. De omzet van Findahl is de voorbije twee jaar gehalveerd wegens stijgende tekorten aan vreemde valuta en het dichtdraaien van de kredietkraan door multilaterale donoren als de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Niettemin kon Pauwels Trafo nog een leveringscontract in de wacht slepen voor de Zimbabwaanse elektriciteitsmaatschappij.

Van de 300 Belgen in Zimbabwe (vrouwen en kinderen inbegrepen) bezitten er twee eigen boerderijen, is Demblon de enige industrieel en Dahlman een belangrijke trader. Daarnaast zijn er nog enkele restauranthouders en een chocoladefabrikant.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content