Poetsen dat je blinkt

Het Antwerpse General Office Maintenance (GOM) werkte zich de voorbije jaren op tot het nummer vier op de Belgische schoonmaakmarkt. Daardoor zou het zelf wel eens een aanlokkelijke prooi kunnen worden voor nóg grotere spelers.

Het kantoor ligt wat verscholen in het Antwerpse Hessenstraatje. Maar dat vormde het voorbije jaar blijkbaar geen beletsel voor de explosieve groei van de nv General Office Maintenance (GOM). De omzet van het schoonmaakbedrijf schommelde in 1996 net onder het half miljard frank. In 1999 zal dat bedrag zijn geklommen tot 1,8 miljard. Ook het aantal werknemers maakte een quantumsprong: van 850 naar 2200 – vooral deeltijdse – personeelsleden. “Jaren hingen we in de middenmoot. Maar dan zijn we pijlsnel naar de top doorgeschoten,” analyseert sales & marketing manager Claudine Decorte. “Vandaag zijn we het nummer vier op de Belgische schoonmaakmarkt. Na ISS-Abilis, Laurenti en Euroclean. Maar het is voorlopig gedaan met groeien en overnemen. Het accent ligt de volgende twee jaar op het personeelsbeleid. Vergeet in al die operaties de mensen niet. Je moet de juiste structuur op poten zetten.”

Vandaar een kersverse functie in het bedrijf: Vic De Mondt is de nieuwe manager personeel & organisatie. “Personeelsbeleid is meer dan lonen berekenen. Alle werknemers moeten de bedrijfscultuur van General Office Maintenance overnemen. En de efficiëntie in het tijdsgebruik van onze deeltijdse werknemers moet omhoog.”

Regiogebonden.

Autonome groei stuwde General Office Maintenance in 1998 al naar 879 miljoen frank omzet. Maar vooral drie overnames zorgen voor de sprong vooruit. In juli 1998 kwamen de nv Beeckmans en de nv CSU & La Mondiale aan de beurt; in december 1998 volgde de nv Innofloor, een dochterbedrijf van cateraar Eurest. Het trio overnames heet zeer complementair.

“Beeckmans is een familiaal bedrijf uit Namen, dat zeer goed is ingeplant in de eigen regio,” schetst financieel directeur Walter Schellekens. “Met Beeckmans breiden we onze aanwezigheid in Wallonië gevoelig uit. Dat doen we gedeeltelijk ook met Innofloor, dat vooral sterk staat in het Brussels Gewest.” Als derde in het rijtje is er CSU & La Mondiale, dat vooral in Oost- en West-Vlaanderen opereert. Het bedrijf specialiseert in reiniging voor de voedingsindustrie, een diversificatie waarin GOM totnogtoe niet actief was.

Al in 1996 sleutelde General Office Maintenance aan de managementstructuur. Het bedrijf splitste toen het operationele van het commerciële management. De commerciële cel werd gecentraliseerd in Antwerpen, en kon zich concentreren op de werving van nieuwe klanten. De districtmanagers konden focussen op hun klanten.

“We vinden het zeer belangrijk om dicht bij de klant te staan,” erkent operationeel directeur Karel De Vos. “Met zes kantoren in België zijn we zeer regionaal aanwezig. Dat onderscheidt ons van een groot bedrijf als ISS-Abilis, dat supranationaal is gestructureerd. De versmelting van die twee grote spelers ( nvdr – in mei 1999) is dan ook geen bedreiging voor ons. Want een aantal klanten kan zich niet vinden in het profiel van zo’n groot bedrijf.”

OVERNAME?

Toch vist GOM in dezelfde vijver als ISS-Abilis. Negentig procent van de omzet wordt gehaald op de kantoormarkt. De Antwerpse schoonmaker kon de voorbije maanden enkele mooie referenties binnenrijven. Het driejarig contract voor de schoonmaak van de HST-treinen Eurostar en Thalys werd zopas vernieuwd en uitgebreid naar alle internationale treinen van de NMBS. GOM poetst alle kantoren van Siemens in België, het Europees Parlement en de gebouwen van de Europese Commissie.

General Office Maintenance is vandaag het nummer vier op de Belgische schoonmaakmarkt. Maar blijft het gevrijwaard van een (vijandige) overname? “Onze hoofdaandeelhouder denkt niet aan verkopen,” weerlegt Claudine Decorte. “Hij wil verder groeien, naar 20 miljard frank omzet.” Die hoofdaandeelhouder is de Nederlandse bv Facilicom, rond de entrepreneur Johan Gerrit Geurts. Het conglomeraat met 10.000 werknemers en in 1998 7,5 miljard frank omzet is actief in schoonmaak, catering, beveiliging en bouw.

WOR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content