Platte rust

De Panne kende een bevredigend 2012, zonder veel verrassingen. De trend op de verschillende marktsegmenten is stabiel of dalend. De grootste concurrentie komt van over de grens.

De opflakkering van de prijzen in 2011 zette vorig jaar niet door, en ook in 2013 is van een duidelijk herstel voorlopig geen sprake. De prijsevolutie is volgens de analyse van de federale overheidsdienst Economie bijzonder vlak. De prijzen van bestaande appartementen zijn stabiel. Zelfs over vijf jaar bekeken zit er weinig beweging in. De referentieprijs van de 395 eigendommen die in 2012 werden verkocht, bedraagt 227.500 euro. De prijs van de villa’s daarentegen is er in een jaar tijd met 5 procent achteruitgegaan (433.750 euro), en die van de huizen met 8 procent (222.500 euro).

Het neemt niet weg dat nog altijd veel appartementen verkocht worden. De stabilisering van de prijzen is dan ook duidelijk een gevolg van een overaanbod. De experts die we daarover contacteerden, zijn unaniem: zolang er nieuwbouwprojecten aangeboden worden, hebben de prijzen op de tweedehandsmarkt moeite om weer op te leven.

Opwaardering

Gezien het overaanbod is de nieuwbouwmarkt in de wijken achter de zeedijk ook relatief betaalbaar en interessant voor wie wil investeren in kustvastgoed. Er worden bijvoorbeeld veel kleine blokken opgetrokken, projecten die lacunes opvullen in de achteringelegen straten.

De volledig heraangelegde Zeelaan is voortaan de trots van De Panne. De openbare investeringen waren de jongste jaren wat teruggevallen, maar nu kan die centrale laan weer als een troef worden uitgespeeld bij wie denkt aan een tweede verblijf aan de kust.

Bray-Dunes

De Panne heeft ook af te rekenen met de concurrentie van het naburige Frankrijk. De prijzen in Bray-Dunes, op 2,5 kilometer wandelafstand langs het strand en niet ver van Plopsaland — een van de trekkers van de huurmarkt — kunnen de vergelijking met die in De Panne gemakkelijk aan.

Het Franse dorp heeft misschien niet dezelfde charme, maar wie op zoek is naar een interessante langetermijninvestering kan niet naast die realiteit kijken. Net over de grens liggen de prijzen op het niveau dat ze dertig jaar geleden in Nieuwpoort haalden. De rekening van de geschatte meerwaarde is dan snel gemaakt. Een nieuw appartement van 50 vierkante meter op de dijk wordt in De Panne verhandeld tegen ongeveer 400.000 euro, zonder btw. In Bray-Dunes kan al voor 250.000 euro genoten worden van zicht op zee vanuit een vergelijkbaar pand. En daar kan de btw gerecupereerd worden.

PHILIPPE COULÉE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content