Planningssoftware voor voetbalbonden en bedrijven

© Thomas Sweertvaegher

De Belgische voetbalbond moest in het verleden handmatig de scheidsrechters aanwijzen voor de 150.000 wedstrijden die jaarlijks gespeeld worden. Het computerprogramma RefAssist van MoveteX bracht daar verandering in.

RefAssist gebruikt algoritmes om de planning van de matchen te automatiseren en te verbeteren. Daardoor hoeven de scheidsrechters niet langer van de ene uithoek van een provincie naar de andere rijden om een wedstrijd te fluiten. RefAssist werd ontwikkeld door MoveteX uit Herzele, dat in 2014 werd opgericht door de jeugdvrienden Dieter De Naeyer en Ken De Norre-De Groof. “Ik ben zelf scheidsrechter”, zegt De Naeyer. “Vaak moest ik lange verplaatsingen afleggen, terwijl vlakbij ook wedstrijden gespeeld werden. Dus hebben we de RefAssist-software ontwikkeld. Dat gebeurde volledig met eigen middelen. Toen bleek dat de Belgische voetbalbond enthousiast reageerde, hebben we meteen onze toenmalige job opgezegd.”

Ook de internationale voetbalfederatie FIFA is intussen klant bij MoveteX. “In 2019 zal die federatie onze software gebruiken om scheidsrechters in te plannen voor het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk”, zegt De Norre-De Groof. “Daarnaast hebben we M4Logistics ontwikkeld, een tool waarmee transport- en logistieke bedrijven hun ritten kunnen optimaliseren. We helpen ook ziekenhuizen hun resources zo efficiënt mogelijk in te zetten. Voorts hebben we onder andere specifieke software voor voorraadbeheer en personeelsplanning.”

“Je zou ervan versteld staan hoeveel organisaties nog altijd planningen maken met pen en papier”, stellen de jonge ondernemers. Ook NMBS-baas Sophie Dutordoir onthulde onlangs dat treinbestuurders hun reisschema vaak nog op een blad papier krijgen. MoveteX, dat voor 2017 een omzet van 400.000 euro verwacht, wil in de toekomst dan ook inzetten op nieuwe planningstools. Momenteel lopen tests naar de mogelijkheden van software voor productieplanningen.

1,5 miljoen

kilometer leggen scheidsrechters elk jaar minder af dankzij de MoveteX-software.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content