Plak uw affiches op de juiste plek

Ruim een derde van alle Belgische reclamecampagnes op affiches passeert via Performance Toussaint Outdoor Center (PTOC). Daarmee neemt het bedrijf een heel bijzondere plaats in tussen de Belgische mediabureaus. PTOC is een van de vier bureaus in ons land die gespecialiseerd zijn in de aankoop van affichageruimte. Maar in tegenstelling tot zijn drie branchegenoten is PTOC een onafhankelijk bureau. Het is volledig in handen van het management en is niet gebonden aan een grote internationale reclamegroep. Daardoor kan PTOC werken voor verschillende reclamebureaus en grote adverteerders, maar ook voor zes mediabureaus.

“Wij zijn eigenlijk het externe affichagedepartement van die bureaus,” vertelt managing partner Jos Van Campenhout. “Affichage is een ingewikkeld medium: je zit met kleine of grote formaten, borden die per stuk worden verhuurd, verschillende verhuurtermijnen… Dat besteden veel reclame- en mediabureaus uit aan ons.”

PTOC ontstond in 1999 door de samensmelting van de bedrijven Performance Outdoor Center en Publicité Toussaint, die respectievelijk werden opgericht door Michel Van Rossom en André Toussaint. Van Rossom en Toussaint zijn nog steeds actief in het fusiebedrijf. Vandaag worden ze bijgestaan door twee managing partners, Bart Kuypers en Jos Van Campenhout. Vorig jaar was PTOC, dat achttien mensen in dienst heeft, goed voor een omzet van 47,8 miljoen euro. Die omzet wijten Van Campenhout en Kuypers aan de bijzondere plaats die het medium inneemt. “Affichage is het laatste massamedium,” zegt Kuypers. “De andere media raken meer en meer versnipperd. De actieve bevolking kijkt steeds minder televisie en bij jonge, kritische mensen bestaat een tendens om het mediagebruik beter in de hand te houden. Affichage is een onbevangen medium: de ontvanger moet geen enkele drempel overwinnen.”

De specialiteit van het bedrijf is geomarketing: het geografisch afstemmen van campagnes. POTC kent daarvoor aan elk van de 10.500 reclamepanelen (van 8, 10, 20 en 36 vierkante meter) een kwalitatieve score toe. Die wordt bepaald door het voorbijkomende verkeer, de zichtbaarheid, de positie van het bord en de competitie in de directe omgeving. “Je kan affichage heel nauwkeurig geografisch richten,” vertelt Bart Kuypers. “Dat is belangrijk voor retailers, maar eigenlijk is geomarketing cruciaal voor elk merk. Wij bekijken de score tegenover sociaal-demografische gegevens, inkomens- niveaus… Zo kunnen we campagnes op maat uitwerken.”

Hst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content